Pravilna njega kose

Sukladno s teksturom vaše kose koju određuju različiti čimbenici, među kojima su i nasljedne osobine, starost i rasne osobine, svaki tip zahtjeva određenu njegu. Održavanje postojane frizure i pranje kose ovisi o tome da li je kovrčava, ravna i masna, suha ili normalna. Kozmetička industrija danas nudi mnoštvo proizvoda za njegu koji olakšavanju njeno stiliziranje. ‘Beauty’ temelj zdrave kose počiva na pranju, a mnoge od nas to ne čine pravilno.

Erin-Fetherston

Pranje kose počinje odabirom pravilnog šampona, regeneratora ili maski ovisno o teksturi vlasi. Prečesto pranje kose može uništiti korijen kose, s druge strane uz neučinkovitu higijenu kosa može izgubiti svoj prirodan sjaj i elastičnost te postati porozna i oštećena. Tip kose može se odrediti ovisno o količini sebuma kojeg ispuštaju žlijezde lojnice na vlasištu. Prvi tip kose je suha kosa koja je  gušća je uz korijen, a prema krajevima se lomi i rascijepa. Uzrok ovakve kose može biti pretjerano i prečesto pranje ili učestalo bojanje kose, stoga suha kosa zahtjeva dodatnu njegu. Bogate emulzije, ulja i maske nahranit će oštećene vlasi i spriječiti ispucale vrhove.

Normalna kosa označava onu koja nije ni masna niti suha, zadržava svoj oblik i gotovo uvijek lijepo izgleda. Za održavanje normalne kose najbolje je koristiti blage šampone koji će ukloniti nečistoću dok će regenerator dati kosi sjaj i mogućnost lakog raščešljavanja.

public-school

Masna kosa izgleda puno tanja nego što zapravo je i zahtijeva češće pranje. Uzrok masne kose je prevelika količina sebuma koju izlučuju žlijezde lojnice na tjemenu. Ovakvo prekomjerno izlučivanje može biti rezultatom nekog hormonskog poremećaja, topline, vlage, pretjeranog četkanja ili učestalog provlačenja ruku kroz kosu. Za masnu kosu upotrebljavajte proizvode koji će kosi dati volumen i učinkovito regenerirati tjeme. Perite je mlakom vodom i po mogućnosti izbjegavajte sušenje fenom.

Koliko često ćete prati kosu, ovisi o nizu čimbenika. Nježnu i tanku kosu nije preporučljivo izlagati čestom pranju kose, stručnjaci savjetuju da je optimalno svaki drugi dan. Ako imate tanku kosu pokušajte zamijeniti običan šampon s onim za volumen i s dodatkom keratina ili ulja, kako ne bi gubila prirodnu mekoću.

Ohne-Titel

Zasigurno se navikli na pranje kose vodom koja je prevruća  čime se otvaraju folikule kose i čini ju podložnijom pucanju. Šamponirajte kosu mlakom vodom a zatim se prebacite na hladnu za kraj kako bi zatvorili folikulu dlake.

Nema potrebe za pretjerivanjem u količini proizvoda za njegu, kvaliteta se ne mjeri kvantitetom, količina pjene za vrijeme pranja vam ne treba biti smjernica u odabiru proizvoda. Šamponi na prirodnoj bazi idealno su rješenje za svaki tip kose. Čvrsti saveznik u očuvanje vaše boje i rjeđe posjete salonu je korištenje maske umjesto regeneratora očuvat će vašu boju. Oni s grubljom kosom mogu primjenjiti masku na cijelu dužinu kose dok će finija kosa zablistati ako se usredotočite samo na krajeve.

Foto: Gettyimages

Komentari