Pravi okus ljeta: hobotnica na salatu

salataodhobotnice1

Moj zadnji riblji obrok u Splitu.

Ali moram vam reći, sav riblji deficit sam nadoknadila! Već sam vam u nekoliko navrata pričala kako moja mama izvrsno kuha jedno 5-6 jela, a ostala baš i ne (ne brinite, neće se naljutiti kada ovo pročita) i jedno od njih je definitivno hobotnica. Ovo je više recept kako hobotnicu pripremiti da ne bude tvrda i gumenasta, nego s čime je kombinirati. To ćemo nekom drugom prilikom. Ona je sprema vrlo jednostavno, samo s krumpirom, rajčice izostavi jer ih ne voli.

Dapače, vi možete dodati što god volite – rajčice, motar, kapare, masline itd.

salataodhobotnice4

Količine također neću navesti jer i to stavlja ‘od oka’. U svakom slučaju, jednostavno, brzo, s pravim dalmatinskim potpisom i definitivno jedno od mojih najdražih jela.

Sastojci:
Hobotnica (zamrznuta)
Krumpir
Peršin
Luk
Maslinovo ulje
Vinski ocat
Sol i papar

salataodhobotnice3

Priprema:
Hobotnica vam obvezno mora prethodno biti zamrznuta jer će tako biti meka, ali naravno, prije kuhanja je otopite i očistite. Dno zdjele, u kojoj ćete je kuhati, prelijte maslinovim uljem. Na hladno ulje stavite hobotnicu, poklopite i stavite da se kuha. Hobotnica će početi puštati svoju vodu. Kada prokuha, kuhajte je minimalno 40-ak minuta do sat vremenana na srednje jakoj vatri, ovisno o veličini. Ukoliko ne pusti dovoljno vode, dodajte 2 dcl.

Za to vrijeme skuhajte krumpir te ga narežite na manje kocke te nasjeckajte peršin i luk. Hobotnicu ostavite da se ohladi, narežite je na komadiće te joj dodajte prilog i začine. Dodatno je začinite maslinovim ulje i octom te posolite i poparite. Poslužite hladnu.

salataodhobotnice5

Uživajte! 🙂

salataodhobotnice2

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Dobar tek! 🙂

Komentari