Prava turska kava

Kava je napitak koji se najčešće pije, bilo da je osoba sama ili u društvu. Sa kavom se najradije započinje dan, a neki bez nje jednostavno ne mogu. Dok neki više vole kavu iz aparata, drugi više preferiraju tursku kavu.

Ako ste vi među onima koji su veći ljubitelji turske kave, onda je ovaj tekst za vas. Koliko god svakodnevno uživali u ispijanju kave, jeste li sigurni da radite pravu tursku kavu? Naime, svatko kuha tursku kavu na neki svoj način, a zapravo je samo jedan u potpunosti ispravan.

turskakava1

Naravno vi trebate piti kavu onakvu kakva vam odgovara, ali ako želite piti pravu tursku kavu, onda slijedite sljedeći recept.

Dakle, prava turska kava radi se tako da se u đezvu stave dvije šalice hladne vode (ova mjera je za dvije osobe), i u hladnu vodu odmah stavite dvije žlice kave. Promješajte, pa đezvu stavite na laganu vatru i kuhajte cijelo vrijeme lagano miješajući, sve dok se ne počne stvarati pjena. Kada se pjena počne stvarati, prestanite miješati kako bi kava zakipila, pustite i pojačajte vatru.

Gotovu kavu pretočite u šalice, pa tek onda dodajte šećer ili mlijeko, ukoliko ih stavljate u kavu.

turskakava

Zašto se u hladnu vodu stavlja kava? Ukoliko kavu stavljate u toplu vodu, kava bude gorka, a ako kavu stavljate u još hladnu vodu, gubi se gorčina. Na ovaj način, osjetit će se sva punoća okusa kave.

Pa dragi ljubitelji turske kave, skuhajte pravu tursku kavu i uživajte u njenim mirisima i okusima, baš kako treba!

Foto: Shutterstock

Komentari