Poznati podržali Zakladu onkologija

Povodom uspješnog petogodišnjeg djelovanja Zaklada onkologija, sinoć je u zagrebačkom hotelu Sheraton održano događanje pod nazivom “Od Zaklade onkologija do hrvatskog virtualnog instituta za rak”. U sklopu manifestacije bila je predstavljena i izložba izabranih umjetničkih radova slikarice Mire Gyory te prezentacija dosadašnjeg rada Zaklade onkologija i „Hrvatskog virtualnog instituta za rak“ uz prigodni promotivno dokumentarni film. Manifestaciju je vodio Tarik Filipović, dok su za glazbeni program bile zadužene Vanda Winter i Renata Sabljak uz klavirsku pratnju Josipa Cvitanovića.

Bojana Gregoric Vejzovic post 3

Bojana Gregorić Vejzović

Rad zaklade došli su podržati brojni liječnici, predstavnici korporacija te sportaši i glumci – akademik Davor Miličić, doc. dr. Vesna Bishof, doc.dr.sc Josip Grah, dr. Antonija Balenović, prof.dr.sc Renata Dobrila Dintinjana, prof.dr.sc. Damir Nemet, doc.dr.sc. Dražen Pulanić, prim.dr.sc. Dinko Čović, prof.dr.sc. Željko Tanjić, doc.dr.sc. Ranko Stevanović, dr. Tamara Poljičanin, dr. Nenad Korkut, dr. Marija Strnad, Snježana Bahtijari, Duško Ljuština, Livio Badurina, Bojana Gregorić Vejzović, Darija Lorenzi Flatz, Nataša Dangubić, Iva Mihalić, Larisa Lipovac, Miroslav Ćiro Blažević, Valent i Martin Sinković, Mate Tomljenović i Matija Miličić te mnogi drugi.

Darija Lorenzi Flatz

Darija Lorenzi Flatz

Uzvanicima se obratio prof. dr. sc. Mirko Šamija, doajen hrvatske onkologije i osnivač Zaklade onkologija. Upravo u želji da se postigne što bolja suradnja sa bolesnicima , njihovim obiteljima i udrugama Zaklada onkologija je pokrenula brojne aktivnosti. Pokazalo se da je vrlo važno da bolesnici aktivno sudjeluju u svom liječenju te da se sustavnim provođenjem edukacije liječnika i medicinskih sestara, bolesnika, njihovih obitelji i udruga može smanjiti stopa smrtnosti od raka u Hrvatskoj.

doc.dr.sc. Vesna Bishof i doc.dr.sc.Josip Grah

doc.dr.sc. Vesna Bishof i doc.dr.sc.Josip Grah

Zloćudni tumori jedan su od najvećih javno-zdravstvenih problema u svijetu. Stope pojavnosti i smrtnosti od raka pokazuju kontinuirani porast, kako u svijetu i u Europi, tako nažalost i u Hrvatskoj. U svijetu je 2012. godine od raka oboljelo 14,1 milijun ljudi, a 2030. godine očekuje se brojka od čak 21,7 milijuna novooboljelih. U Europi je iste godine oboljelo 3,7 milijuna ljudi dok se 2030. predviđa 4,1 milijun. U Hrvatskoj je 2012. godine bilo 20 664 oboljelih, a 2030. godine očekuje se brojka od 25 989. U svijetu je 2012. godine od raka umrlo 8,2 milijuna ljudi, a 2030. se očekuje 13 milijuna umrlih dok za iste godine brojke u Europi iznose čak 1,9 milijuna. Prevalencija, odnosno broj živih onkoloških bolesnika u svijetu je 32,6 milijuna, u Europi 8,8 milijuna, a u Hrvatskoj 61 969.

Iva Mihalić, Nataša Dangubić, prof.dr.sc. Mirko Samija, Darija Lorenzi Flatz i Bojana Gregorić Vejzović

Iva Mihalić, Nataša Dangubić, prof.dr.sc. Mirko Samija, Darija Lorenzi Flatz i Bojana Gregorić Vejzović

Ovo su pokazatelji koji nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim, a posebice ne one koji se bave onkologijom. A imajući u vidu činjenicu da i do 70% bolesnika namjerno ne uzima terapiju prema uputama, iz razloga poput internetskih informacija, lošeg stanja, sumnje u liječnika, straha od igle ili pak nenamjernih motiva razlog je zašto Zaklada onkologija svakodnevno radi na edukaciji pacijenata, ali i kvalitetnim radionicama te savjetovalištima želi razbiti predrasude i omogućiti im kvalitetnije i bolje liječenje. Za sve dodatne informacije o radu zaklade posjetite zaklada-onkologija.hr.

Iva Mihalić

Iva Mihalić

Larisa Lipovac

Larisa Lipovac

Livio Badurina, prof.dr.sc. Mirko Samija, Nataša Dangubić i Duško Ljuština

Livio Badurina, prof.dr.sc. Mirko Samija, Nataša Dangubić i Duško Ljuština

Livio Badurina

Livio Badurina

Nenad Korkut

Nenad Korkut

Renata Sabljak

Renata Sabljak

Vanda Winter

Vanda Winter

 

Komentari