Poznati na predstavljanju umjetničke instalacije ispred MSU-a

Sinoć je Muzej suvremene umjetnosti službeno predstavio umjetničku instalaciju ‘Inflatable Realities’ umjetničkog tandema Žižić/Kožul i time obogatio svoju zbirku na otvorenom. Uz Žižića/Kožula do sada su postavljeni radovi umjetnika Mrđan Bajić, Miroslaw Balka, Ivana Franke sa Petrom Miškovićem i Studiom Up, Igor Grubić, Carsten Höller i Ivan Kožarić.

zk msu 1

OKO

Inflatable Realities  umjetnička je instalacija do sada izložena u NO Galeriji Muzeja suvremene umjetnosti povodom samostalne izložbe Žižića/Kožula «Spektar», kustosica Leila Topić (2014.) te u javnom prostoru Korza u Rijeci ispred Malog Salona Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (2015.), kustosice Ksenija Orelj i Sabina Salamon.

zk msu 2

Umjetnički tandem Žižić/Kožul s instalacijom

Nasukanu hrpu čine luftići, kolutovi i druge kupališne igračke, redom izrađene od betona. Monokromni i tvrdi materijal, u kontrastu sa svojim obličjem i očekivanjem mekoće i podatnosti, sugerira podvojenost kao ključ za razumijevanje postranzicijske realnosti. Riječ je o raskoraku između službene slike i stvarnih situacija čiji je ekvivalent prštava turistička propaganda, s jedne, te zbilja betoniranog i plastificiranog priobalja s druge strane. Napuhana priča o uključivanju u društvo prosperiteta prometnuta devedesetih godina, danas se pokazuje kao iluzija. Nešto kao slijetanje na beton kako se tko dočeka…

zk msu 3

Domagoj i Dominik Blažević

Tandem Žižić/Kožul čine  Damir  Žižić  i  Kristian  Kožul, koji surađuju od 2013. godine. Samostalno su predstavljeni u prestižnim online platformama DIS Magazine  i The Creators Project. Osvojili su nagradu T-HT@MSU.HR, a njihov rad prepoznale su i prezentirale institucije kao Muzej suvremene umjetnosti, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i Kuća Lauba u Zagrebu, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci te Schloss Roskow u Potsdamu. Sudjelovali su u dva bijenala: 53. porečki Annale u Poreču i Bijenale industrijske umjetnosti u Labinu­­­.

zk msu 15

Petra Kurtela

U svom radu kontinuirano mapiraju spektar faktora post-tranzicijske stvarnosti u kojima se otkriva raskorak između ekonomsko-društvene stvarnosti i njezine prezentacije kroz različite mehanizme marketinške  industrije. U svojim projektima istražuju metode, forme i sadržaje kojima marketinška industrija servira ideje sreće i prosperiteta naizgled dostupne svakom pojedincu.

zk msu 5

Martin i Manuela Sinković

Među brojnim prijateljima ovog umjetničkog dvojca, bili su Snježana Pintarić, OKO, Edvin Liverić,Petra Kurtela, Martin i Valent Sinković, Zlatan Vehabović, Damir Gamulin, Dominko Blažević i brojni drugi.

zk msu 6

Edvin Liverić

zk msu 7

Damir Žižić, Nataša Ivančević i Kristian Kožul

zk msu 9

Josip Tešija

zk msu 10

Damir Žižić, Snježana Pintarić i Kristian Kožul

zk msu 11

Tihana Harapin Zelepugin

zk msu 12

Ivana Vukšić, Damir Žižić i Bruno Pogačnik

zk msu 13

Juraj Vuglač, Josip Tešija i Vanja Žanko

zk msu 14

Petra i Pero Kurtela

zk msu 16

Damir Žižić, Zlatan Vehabović i Kristian Kožul

zk msu 17

Ivan Fiolić i Damir Žižić

Foto: John Pavlish

Komentari