Poznati na otvorenju Noir Festivala

Galerija Velvet jučer je u lijepom i ugodnom ambijentu ugostila velikih broj ljubitelja noira i bila mjesto gdje je otvoreno 5. izdanje Noir Festivala. Dežmanova ulica svojim je ambijentom tijekom sinoćnje večeri uistinu podsjećala na scenografiju popularnih noir filmova u kojima su mistika i neizvjesnost bile na vrhuncu, a atmosfera odisala nepoznatim zapletima i enigmatskim rješenjima.

Ana Petričić Gojanović i Mima Simić

Ana Petričić Gojanović i Mima Simić

Femme fatale, detektivi, automobili iz zlatnog doba prošlog stoljeća te prolaznici i gosti jučerašnjeg druženja, bili su jedinstvena kulisa i odlična pozivnica za sve ono što će se u naredna dva dana događati u sklopu Noir Festivala. A da noć bude potpuna pobrinuli su se i car noira Eddie Muller te glumačka diva zlatnog doba Hollywooda Peggy Cummins koji su kao gosti festivala upotpunili noć i obogatili ovo zanimljivo druženje.

Aleksandra Dojčinović

Aleksandra Dojčinović

Uz mnoge prolaznike i goste u Galeriji Velvet uz kadrove prepoznatljivih noir filmova i odličnu glazbu dvojca ‘Alba & Leo’ uživale su i mnoge poznate osobe iz javnog i društvenog života Zagreba i Hrvatske koje su se kroz posljednjih pet godina direktno ili indirektno povezali s Noir Festivalom. Noir priču tako nisu željeli propustiti ni: Sanja Vejnović, Mani Gotovac, Milana Vlaović, Daniela Trbović, Saša Šekoranja, Alemka Lisinski, Mima Simić, Kristina Krepela, Nera Stipičević, Petar Cvirn, Meritas, Ana Prolić, Jure Radnić, Aleksandra Dojčinović, Ogi Antunac, Loredana Bahorić, Ivica Propadalo, Jasmin Krpan, Merita Arslani, Mara Bratoš, Nikša Kušelj, Ronald Braus, Nika Fleiss, Asja Petersen, Đurđa Tedeschi, Dean D., Ivana Delač Đolo, Zvončica Vučković, Martina Podgorski, Petar Trbović, Ana Cvitaš i mnogi drugi.

Ana Petričić Gojanović, Mani Gotovac i Kristina Krepela

Ana Petričić Gojanović, Mani Gotovac i Kristina Krepela

Sve ovo bila je odlična pozivnica za sve poklonike noira da u naredna dva dana 24. i 25. travnja posjete Francuski paviljon, Kinu Studentskog centra te u nezaobilazno Kinu pod zvijezdama koje se ove godine smjestilo u dvorište SC-a i posjete peto izdanje Noir Festivala. Naime, ove godine u suradnji s Festivalom Francuske u Hrvatskoj, organizirane su francuske večeri noira, te će se zagrebačkoj publici predstaviti Tonino Benacquista, cijenjeni pisac romana, novela, kazališnih predstava i scenarija za stripove i filmove čija je knjiga Malavita doživjela veliki globalni uspjeh.

Anita Valo i Meri Jaman

Anita Valo i Meri Jaman

A svoj roman “Bog Vas mrzi” predstavit će i pisac Velimir Grgić u kojem na jedan iznimno kvalitetan način spaja sve elemente klasičnog i dobro poznatog noir žanra. On će u zanimljivoj panel diskusiji objasniti i koji su razlozi buđenja balkanskog noira odnosno velikog povratka hrvatske kriminalističke književnosti na kulturnu scenu. Drugi dan festivala rezerviran je za druženje s direktorom najvećeg noir festivala Eddiem Mullerom te holivudskom divom Peggy Cummins što će ujedno biti i povod za prikazivanje filma Gun Crazy u kojem upravo ona tumači glavnu ulogu te koji joj je donio veliku svjetsku slavu.

Dean D.

Dean D.

Dio festivala kao i prošle godine bit će i Game Noir u kojem će svoje znanje o videoigrama i transmediji polaznicima radionica prenijeti dr. Jasmina Kallay – scenaristica, autorica i transmedijska kreatorica, Lovro Nola – direktor prvog hrvatskog centra za game dizajn MACHINA, te gost predavač Christian Fonnesbech, svojevrsni mag gejming industrije. Kao i prethodnih godina i ovogodišnje izdanje Noir festivala nudi pregršt dobrih sadržaja, odličnih filmova i zanimljivih tema koje će oduševiti sve istinske ljubitelje noira, a ulaz za sva događanja je slobodan!

Djurdja Tedeschi

Djurdja Tedeschi

Eddie Muller i Peggy Cummins

Eddie Muller i Peggy Cummins

Ivica Propadalo, Milana Vlaović i Ismet Efendić

Ivica Propadalo, Milana Vlaović i Ismet Efendić

Kristina Krepela

Kristina Krepela

Loredana Bahorić

Loredana Bahorić

Mara Bratoš i Nikša Kušelj

Mara Bratoš i Nikša Kušelj

Nera Stipičević

Nera Stipičević

Ogi Antunac

Ogi Antunac

Petar Cvirn i Ana Cvitaš

Petar Cvirn i Ana Cvitaš

Sanja Vejnović

Sanja Vejnović

Zvončica Vučković, Desanka Vranjican i Lili Šekoranja

Zvončica Vučković, Desanka Vranjican i Lili Šekoranja

Komentari