Poznati na otvorenju još jednog Mentalnog sklopa

Sinoć je otvorena izložba Atelier Dabac, osma iz ciklusa Mentalni sklop koju su predstavili kustosa Mladen Lučić s autorima Perom Dabcem i Enesom Midžićem.

Enes Midzic, Mladen Lucic i Pero Dabac post

Enes Midzić, Mladen Lucić i Pero Dabac

Ateljer Dabac osma je po redu izložba iz ciklusa Mentalni sklop (sljedbenik – mentor) koji se od početka mjeseca ožujka mjeseca u galeriji Kranjčar. Radi se o ciklusu izložbi suvremenih hrvatskih umjetnika koje problematiziraju odnos mentora i sljedbenika. Pod pojmom mentor prvenstveno se misli na osobu koja je svojim djelovanjem ili dijelom svog opusa umjetnička ili životna inspiracija mlađem autoru koji barem jednim djelom stvara pod duhovnom aurom ili nadahnućem svog trenutnog ili stalnog uzora, prvenstveno stoga što ih pokreću približno identične ideje i duhovna nadgradnja umjetničkog djelovanja.

Enes Midzic, Zlatko Kranjcar, Elvira Kranjcar, Mladen Lucic i Pero Dabac post

Enes Midzič, Zlatko Kranjčar, Elvira Kranjčar, Mladen Lucić i Pero Dabac

Izložba Atelje Dabac na izvjestan bi način predstavljala krunu takvog razmišljanja, jer osim što je Tošo Dabac u svom ateljeu podučavao djelom i rječju svoje učenike (Petar Dabac, Marija Braut i Enes Midžić), taj je Atelje tijekom šesdesetih godina bio okupljalištem kulturnih i umjetničkih djelatnika, te postao pravim žarištem zagrebačkih kulturnih zbivanja identičnog avangardnog razmišljanja, dakle mentalni rasadnik onog što je obilježilo kulturnu scenu Zagreba kada je ona možda bila najsnažnija i kada je neizbrisivo utisnula ime Zagreba u svjetski kulturni atlas.

Gaella Gottwald

Gaella Gottwald

Uz fotografije doajena hrvatske fotografije Toše Dabca na izložbi će biti prikazani i radovi njegovih učenika Marije Braut, Enesa Midžića i Pere Dabca nastali u vrijeme djelovanja ateljera Dabac, ali i s njihovim recentnim ostvarenjima. Niz portreta umjetnika i kulturnih djelatnika onog vremena, a koji su se u Ilici 17 okupljali i nakon Tošine smrti, kada je Ateljer i Galeriju vodio njegov nećak Pero, viđeni kroz objektive svih navedenih fotografa, svjedoči o specifičnosti i mentalnoj energiji jednog neformalnog okupljališta koje je desetljećima emeniralo avangardne ideje te je aktivno sudjelovalo u formiranju ne samo zagrebačke, već i kulturne scene ovog djela Europe.

Ivan Posavec, Luka Mjeda i Mijo Vesović

Ivan Posavec, Luka Mjeda i Mijo Vesović

Otvorenju su nazočili mnogi umjetnici i pripadnici kulturne scene – Mijo Vesović, Luka Mjeda, Ivan Posavec, Loredana i Tomislav Bahorić, Bobo i Zdenko Jelčić, Zdenka Kovačiček, Slaven Knezović, Denis Krašković, Gaella Gottwald, Feđa Gavrilović, Zlatko Cico Kranjčar i drugi. Izložba ostaje otvorenom do 27.06.2015. Ulaz je slobodan.

Josip Tešija, Elvira Kranjčar, Tomislav i Loredana Bahorić

Josip Tešija, Elvira Kranjčar, Tomislav i Loredana Bahorić

Mercedes Bratoš

Mercedes Bratoš

Stanko Herceg i Niko Gamulin

Stanko Herceg i Niko Gamulin

Tina Kovačićek, Josip Tešija i Zdenka Kovačićek

Tina Kovačićek, Josip Tešija i Zdenka Kovačićek

Komentari