Što može nastati od starih poštanskih vreća?

Dvije dugogodišnje prijateljice, ujedno i dizajnerice Barbara Perica i Iva Mosner – jedna je diplomirala na Grafičkom fakultetu, a druga na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakutetu u Zagrebu, odlučile su pokrenuti zajednički projekt. Ideja je bila od recikliranog materijala napraviti cool predmet 
koji ispunjava kriterije estetike, autentičnosti i suvremenog dizajna.

poshta torbe

Prvo je prije dvije godine nastao brend Gooma. Resursi korišteni za kreiranje novih torbi su bili probušene i stare zračnice guma. Nakon toga je od korištenih i odbačenih jedara nastao brend Yedro. Zadim je uslijedila suradnja s dizajnericom Anamarijom Brkić i njenim brendom A’marie za koje je nastala limitirana kolekcija clutch torbi Gooma s resicama, a najnoviji proizvod je Poshta – torba stvorena od starih poštanskih vreća.

poshta

Sve su ove torbe nastale metodom recikliranja koja se zove “upcycling”. Tu se ne radi o tradicionalnom recikliranju u kojem se materijali, kao plastika i papir, postepeno uništavaju i koji mogu biti nanovo iskorišteni samo ograničeni broj puta. Upcycling metoda recikliranja pretvara otpad i otpadni materijal u proizvode veće vrijednosti.

poshta torbe

“Mi umjesto starih, probušenih zračnica i odbačenih, istrošenih jedra vidimo sirovine za zbrinuti. Takav pogled na sirovine zaista nam nudi mogućnost za ostvarivanjem našeg najvećeg cilja, a to je ekološki osvješten dizajn. Ljudi koji podržavaju takav pristup zovu to zatvaranjem petlje (‘closing the loop’). Želimo smanjiti količinu odbačenih stvari, planiranjem potecijalnog recikliranja ili prenamjene nekog proizvoda na kraju svog vijeka. ‘Designing out waste’ pojam je koji se veže uz taj proces”, govore dizajnerice.

poshta torbe

Najnovija ideja spaja upcycling i hrvatsku poštansku povijest. Dizajnerice poštu vide kao dio hrvatske baštine koju treba cijeniti i čuvati, pa su tako od starih i dotrajalih poštanskih vreća, počele izrađivati torbe, tobolce, etuie i ruksake. Unikatna proizvodnja i limitirane kolekcije prkose masovnoj proizvodnji, koja je nezaustavljiva, ali koja je i dovela do porasta količine otpadnog materijala i guši naš planet. “Većina današnjih kupaca podliježe masovnim trendovima, ali mi smo iznimno ponosne što su dosadašnje naše priče Gooma i Yedro prepoznate i tražene”, komentiraju dizajnerice.

poshta torbe

Barbara i Iva na poseban način “reanimiraju” materijale koji su neobični i koji imaju priču. Istrošene poštanske vreće i njihova jednostavna forma postaju tako autentične, unikatne, praktične torbe, tobolci, etui i ruksaci: “Koristili smo originalnu tipografiju i natpise s poštanskih vreća: “Hrvatska”, “Pošta”, “Croatia”, te nacionalnu kolorističku notu s prugama. Ostavljale smo sve one autentične rupe od trošenja samih vreća. Štoviše u ovom procesu su dobrodošle, jer do njih nismo trebale doći kemijskim procesom koji se danas koristi kako bi se one pojavile. Na samim torbama osim rupa ima i originalnih poštanskih žigova, natpisa pisanih rukom, brojeva, zakrpa”.

poshta torbe

Sve torbe, tobolci i ruksaci su  drugačiji i različitih dimenzija poput svakog pisma koje je autentično i koje je putovalo u toj vreći. Torba je jednostavna, platnena, praktična, funkcionalna i izdržljiva. Dizajnerice su uspjele proizvesti prave autohtone suvenire, urbanog dizajna, ručno izrađene i unikatne. Poshta torbe mogu se nabaviti u sljedećim trgovinama: Maks studio u Zagrebu (Teslina 9), Arterija (Kružićeva 6, Split), Croots (Kroz grodu 18, Hvar), Kiks (Montealbano 10, Rovinj), a uskoro i u Dubrovniku.

poshta torbe

Cijene se kreću od 375 kuna za Poshta tobolac, 450 kuna za tobolac srednje veličine, Poshta torba košta 650 kuna, a ruksak 750 kuna. Sve dodatne informacije pronađite na Facebook stranicama Gooma brand, YedroPoshta.

Komentari