Poseban šarm ‘shabby chic’ uređenja doma

Moderni ili starinski, jednostavan ili dramatičan, stilovi uređenja govore mnogo o vlasniku. Iako je danas teško reći o kojem je stilu riječ jer se isprepliću i nadopunjuju, ipak postoje određene smjernice za postizanje određenog stila u domu.

shabby_chic2

Shabby chic stil

Drvo je materijal koji je karakterističan za shabby chic uređenje. Ovaj stil je vrlo popularan posljednjih godina. Osim što je nježan, romantičan i topao, uz njega možete pokazati svoju kreativnost izradom ili restauracijom starog namještaja. Ako ipak niste skloni tome, postoje gotovi komadi koji izgledaju kao da su desetljećima stari.

Riječ ‘shabby’ odnosi se na pohabanost, oštećenost ili jednostavno na znakove starenja, ali i neku vrstu osrednje kvalitete, a ‘chic’ znači da je to pohabano, staro i osrednje u stvari u korak s trendom – ali na sofisticiran i moderan način.

shabby5

Shabby chic je u 90-im godinama prvo preplavio Ameriku, populariziran od strane engleske dizajnerice Rachel Ashwell, a sam izraz smišljen je još desetak godina ranije u kultnom časopisu The World of Interiors. Termin ukratko označava moderan način korištenja i preuređivanja starinskih, novo-pohabanih ili već korištenih predmeta.

Pokazat ću vam kako stvoriti ovakav stil i dati vam nekoliko savjeta.

shabby4

Shabby chic naziva se i restauratorskim stilom. Vintage komadi, pokućstva, svijetle, pastelne boje, patina i cvjetni motivi ono je po ćemu ćete ga odmah prepoznati. Iako se pojavio u Engleskoj kao dio seoskog namještaja (country, cottage stil), kasnije je postao vrlo moderan u višim i srednjim klasama.

Glavna odrednica ovog stila je kombinacija starog namještaja s novim i modernim komadima. S detaljima i ukrasima, gotovo da i ne možete pogriješiti ili pretjerati. Knjige, jastuci, svijećnjaci ili dekorativne kutije dobrodošle su u ovakvom stilu uređenja.

shabby_chic4

Shabby chic ide ruku pod ruku sa ženstvenošću i svaki prostor uređen u tom stilu prava je ženska oaza. Shabby chic stil prigrlile su prvenstveno žene kao odraz vlastite osobnosti i kreativnosti u uređivanju vlastitog doma.

Za ovaj stil vrijedi pravilo “što starije to bolje”. Ovdje je drvo ključan materijal. Kombinirajte ga sa svijetlim pastelnim tonovima, a osnova uređenja neka vam bude bijela boja.

shabby

Najčešće korištene boje: prljavo bijela, pastelno siva, pastelno plava, mint zelena, boja pudera, pastelna boja lavande i nježno-roza.

Ako želite urediti dom u ovom romantičnom stilu, namještaj i ukrasne materijale možete pronaći na buvljaku, u antikvarnici, provjeriti ponudu na Njuškalu, pronaći dućane s rabljenim namještajem ili jednostavno poharajte tavane rodbine i poznanika (tražite starinske stvari od punog drva), a obavezno provjerite što imate i na vlastitom tavanu jer će se sigurno naći pokoja stara stvar koja treba novo ruho. 😉

shabby_chic6

U sljedećem postu ću vam pokazati kako kroz nekoliko jednostavnih koraka do svog shabby chic doma!

Foto: Zara Home

Komentari