Popularni Walkman slavi 35. rođendan

Ako ste rođeni nakon 1980. godine, jeste li mogli zamisliti odrastanje bez omiljenog glazbenog uređaja – walkmana? Sad, na njegov 35. rođendan, može ga se već smatrati retro uređajem s obzirom na novu tehnologiju koja je u međuvremenu prevladala, ali u svoje je vrijeme bio čudo tehnike i svi su željeli jedan.

walkman1

Julia Roberts u ‘Zgodnoj ženi’

Prijenosni kazetofoni su izumrli, nitko više ne snima ljetne playliste na kazete i na cijeli taj proces danas gledamo sentimentalno. Iako je danas u jeziku uvriježen kao eponim za male prijenosne kazetofone svih brendova, ‘Walkman’ je zapravo izumio i s tim imenom brendirao Sony. Sony TPS-L2 Walkman bio je prvi pravi prijenosni kazetofon dostupan na tržištu te je otvorio vrata uzbudljivoj novoj eri prijenosnih uređaja za slušanje glazbe.

walkman

‘Čuvari galaksije’ i Sony TPS-L2 Walkman

Uistinu simbol 90-ih u raznim je oblicima različitih brendova uvrštavan u popularne filmove, poput ‘Zgodne žene’ ili ‘Povratka u budućnost’ te brojnih drugih, a susrećemo ga kao relikviju iz prošlosti od izuzetne emotivne važnosti i u filmovima smještenim u budućnost kao što su Marvelovi ‘Čuvari galaksije’ s Chrisom Prattom u glavnoj ulozi.

walkman2

Michael J. Fox u ‘Povratku u budućnost’

Danas Walkman postoji u drugim oblicima unutar Sonyjevih proizvoda, a uređaja se sjećamo s nostalgijom kao i brojnih drugih tada vrlo popularnih. Godine 1986. riječ je službeno dodana u Oxfordov rječnik engleskog jezika što samo svjedoči o njegovom velikom kulturalnom značenju.

Foto: Facebook

Komentari