Popularnost ovih stolaca ne jenjava

Pratite li blogove o uređenju interijera, magazine unutrašnjem dizajnu prostora, Instagram profile dizajnera interijera i slično, morali ste već zamijetiti jednu konstantu, motiv koji se bez greške provlači kroz sve te prostore. Radi se o (danas) plastičnim stolcima dizajnerskog para Eames čiji se efektan izgled uklapa u različite vrste prostora, a posebice u one inspirirane skandinavskom estetikom.

Charles i Ray Eames svoj su dizajn prvi puta predstavili nakon Drugog svjetskog rata kada je bila visoka potražnja za jednostavnim, jeftinim i dostupnim namještajem, a stolci koji su isprva bili kreirani od kombinacije poliestera i staklenih vlakana odmah su požnjeli komercijalan uspjeh. Vođeni idejom da kreiraju najbolje za najmanje novca kako bi bili što pristupačniji masama, nastajali su stolci iz jednog komada modelirani prema obrisima tijela. Proizvodnju su ubrzo preuzele tvrtke Vitra i Herman Miller gdje je i danas dostupan bezvremenski Eames dizajn, no u plastici jer je zbog ekoloških razloga prvobitni materijal napušten.

Eames plastični stolac dolazi u nekoliko različitih modela – s rukohvatom ili bez, s jastučićem ili bez, s metalnim ili drvenim nogama. Upravo ga baza čini posebnim, a najpopularniji su takozvani ‘Eiffel Tower’ dizajn postolja gdje su nogari spojeni dijagonalnim križanjem, obloženi drvetom ili u čistom metalu te Eames stolac za ljuljanje. Uz plastičnu, dostupna je i školjka od žice, boje plastike i jastučića mogu biti razne, a sve se odlike mogu kombinirati prema vašim željama kako bi dobili željeni izgled. Naravno, što se više odmičete od originala, cijena raste, što je uvjetovala i popularnost ovog dizajna, iako u počecima nije tako bilo zamišljeno.

Jednostavan, pročišćeni, a opet upečatljivi dizajn se uklapa u sve prostorije stana, lijepo će izgledati u blagovaonici, dnevnoj sobi, kao radni stolac ili u dječjoj sobi. I što je najvažnije – udoban je. Upravo je zato postao toliko popularan, gotovo ikonski, a to je dodatno naglasila njegova fotogeničnost i činjenica da na fotografijama uvijek izgleda posebno. Eames stolac može biti sasvim samostalan komad u prostoru, a funkcionira i kao dio veće cjeline. Najčešće su kombinacije bijele školjke i crnog postolja, no to diktira isključivo ukus pojedinca.

Ljubitelji dizajnerskog para mogu birati između drugih modela namještaja jer nisu se zaustavili samo na ovom pristupačnom modelu, no prepoznatljiv izgled i praktičnost korištenih materijala učinio ga je jednim od najpoželjnijih komada u dizajnu interijera danas kao što možete vidjeti na svim inspirirajućim fotografijama ovdje. I popularnost mu, čini se, uistinu ne jenjava.

eames3

eames2

eames1

Foto: Vitra.com, Instagram

Komentari