6. Dan D – međunarodni festival dizajna

Šesti po redu međunarodni festival dizajna Dan D održat će se od 3. do 5. srpnja u prostorima bivše vojne bolnice u Vlaškoj ulici u Zagrebu, nastavljajući tako praksu oživljavanja napuštenih zagrebačkih prostora.

Filip Koneski, 'Dedicated to Skopje'

Filip Koneski, ‘Dedicated to Skopje’

Tematski dio festivala tako će predstaviti niz karakteristično autorskih projekata koji su posljednjih godina na različite načine istraživali povijest dizajna. Dio tih projekata već je predstavljen javnosti, dio će se predstaviti u novom obliku, a dio će biti premijerno predstavljen upravo na Danu D. Projekti će biti predstavljeni u širokom rasponu medija – od izložbi, timelinea, preko publikacija, plakata, instalacija, mini-kolekcija predmeta, fotografija i video-intervjua do drugih oblika dokumentacije.

dan d naslovna

Ana Babic, ‘100% Ethno-Scribbling’

Kroz izložbu, predavanja i okrugli stol o ovoj temi pokušat će se ispitati mogućnost stvaranja hibridnog arhiva dizajna, koji bi u budućnosti povezao istraživačke autorske inicijative ne dovodeći u pitanje njihov integritet. Niz domaćih i stranih gostiju predstavit će i slična iskustva iz drugih disciplina, s fokusom na razloge, svrhu i metodologije arhiviranja i stvaranja nove dokumentacije kojom se dizajnerski fenomeni spašavaju iz zaborava i reaktualizira se diskurs o njima, bez obzira promatramo li ih na razini pojave, osobe, izuzetnog projekta, uzorka, skupa kompleksnih relacija ili sretnih slučajeva.

Filter, NOMADIC shelving system

Filter, NOMADIC shelving system

Temu nasljeđa dotiče i ovogodišnji natječaj regionalne izložbe Young Balkan Designers 2015, raspisan u okviru nedavno osnovane Balkanske dizajnerske mreže koju su zajednički pokrenuli Hrvatsko dizajnersko društvo, organizacija Mikser iz Beograda i Public Room iz Skopja. Izložba YBD 2015, pod sloganom Common Grounds također će biti postavljena na Danu D u sklopu turneje regijom i Europom. Uz samu izložbu radova, planirane su diskusije i predavanja s mladim autorima i predstavnicima proizvodne industrije u okviru programa Dizajn i poduzetništvo prvog dana festivala. Izložba predstavlja 27 radova mladih produkt i modnih dizajnera iz sedam zemalja regije, odabranih prema izboru internacionalnog stručnog žirija.

Stasa Doblanovic, 'Triangle'

Stasa Doblanovic, ‘Triangle’

Svima poznata D-izložba Dana D ove godine predstavlja dvadesetak natječajem izabranih najboljih mladih autora iz regije, koji se predstavljaju u širokom rasponu od naručenih ili samoiniciranih radova, mentoriranih ili samostalnih projekata te onih projekata i koncepata osmišljenih i realiziranih upravo za nastup na festivalu. Odabrani autori i njihovi projekti ponovno će ponuditi široku paletu proizvoda: od produkt dizajna i dizajna vizualnih komunikacija, modnog dizajna, dizajna interakcija, ilustracija, konceptualnih projekata, do onih rubnih projekata koji povezuju različite discipline.

Me and the machine

Me and the machine

Vraća se i D-market, koji i ove godine u relaksiranoj atmosferi okuplja probrane domaće i regionalne dizajnerske brendove, nositelje malih, ali za podizanje ljestvice kvalitete, nezaobilaznih produkcija. D-Market je izvrsna platforma za promociju novih proizvoda, a dizajnerima i proizvođačima omogućuje direktnu komunikaciju s potencijalnim kupcima. Radionice i gostujuće izložbe Dizajniranje arhiva i Arhiviranje dizajna kroz korištenje različitih metodologija i medija od modnog do grafičkog i produkt dizajna do novih medija, teme su niza radionica koncipiranih posebno za ovogodišnje izdanje festivala. Radionice u trajanju od jednog ili više dana namijenjene su kako profesionalcima, tako i zainteresiranom građanstvu.

SEÑOR, brend identitet

SEÑOR, brend identitet

Gostujuće izložbe tradicionalno uključuju predstavljanje velikog broja fakulteta i škola za dizajn i njhovih studenata iz čitave regije: DVK Umas, TTF, Sveučilište Sjever, SD, ALUO Ljubljana, ALUO Sarajevo, ŠPUD. Prilika je to za upoznavanje i umrežavanje mladih studenata, kao i komparativne valorizacije pojedinačnih doprinosa institucija regionalnoj sceni dizajna. Kao dio gostujućeg izložbenog programa u Vlaškoj 87, bit će predstavljena i izložba IIIDaward Internacionalnog instituta za informacijski dizajn u Beču, također edukativnog karaktera.

Izložba '15 godina UMAS-a'

Izložba ’15 godina UMAS-a’

Novost u programu Dana D je suradnja Hrvatskog dizajnerskog društva s Austrijskim institutom, organizacijom designaustria i Galerijom Klovićevi dvori u kojima se održava Izložba suvremenog austrijskog dizajna Primijenjeno i svakodnevno. Suvremeni austrijski dizajn, s popratnim predavanjem kustosice izložbe Bettine Steindl. U okviru suradnje s manifestacijom Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj održavaju se zanimljiva predavanja francuskog tipografa Jean François Porcheza i Véronique Marrier iz organizacije CNAP na temu grafičkog dizajna u Francuskoj.

Za sve datelje o održavanju predavanja, izložbe, izlagačima i ostalim dijelovima programa festivala i zaslužnim pojedincima posjetite 2015.dan-d.info.

Foto: Facebook

Komentari