Petra Nižetić: Top 8 mjesta u Splitu

Poznato je kako Split više nema ulogu samo tranzicijskog grada već je postao centar zbivanja, zabave i odlične gastro scene. Ovo ljeto rijetko ga je tko zaobišao, baš suprotno, većina je ostala u gradu po Marjanom nekoliko dana i priuštila si uživanje.

Ukoliko možda tek planirate provesti barem vikend u Splitu, a mi vam svakako savjetujemo da to učinite, saznajte što preporučuje poznata novinarka i producentica Petra Nižetić. Petra je za Journal izdvojila omiljena mjesta na kojima voli provoditi vrijeme u svom rodnom gradu.

petra nizetic

1. Peristil / Vestibul – 1700 godina stari zidići Dioklecijanove palače nekoć su bila mjesta na kojima smo pili jeftino vino iz plastike, a danas su turistička atrakcija gdje se ispijaju najskuplja hrvatska vina. Iako se štošta promijenilo, Peristil i Vestibul su još uvijek moja najomiljenija splitska scenografija.

petra nizetic split

2. Dioklecijan (poznatiji kao Tri volta) – jedino mjesto u Dioklecijanovoj palači koje nije izgubilo dušu, gdje se još uvijek skupljaju lokalci i servira najbolji pršut u gradu. Cijene su Splićanima prihvatljive, a turistima smiješne.

3. Ghetto (College of deviant behaviour) – najljepša bašta u Splitu iskristalizirala se kao okupljalište ‘open minded’ putnika namjernika, te lokalnih kulturnjaka, ali i dog i gay friendly ekipe. Stilizirani (i prezgodni) konobari spravljaju odlične koktele, a cool konobarice kuhaju pravu tursku kavu uz koju služe i rahat lokume.

ghetto split

4. Luka ice cream & cakes – morao je doći Poljak da bi Split dobio odličan sladoled. Još je fascinantnije što su Luku Splićani (koji teško prihvaćaju nove ljude i novitete) prigrlili k’o svoga pa im nije problem stajati u redu i po 20-ak minuta kako bi kupili kuglicu svog omiljenog okusa. Jogurt s ružmarinom i bakin kolač su moji favoriti.

petra i luka nizetic

5. Rodrigo bar je moj omiljeni kutak s prirodnom hladovinom, genijalnom jazz/soul/blues playlistom i Makijem – najboljim konobarom na svijetu koji me nerijetko dočeka s odličnim rakijama – dračom i vriskom.

6. ID concept store i GET GET GET – iako rijetko shoppingiram po Splitu, često se zaustavim pred divnim izlogom koji dečki iz ID-a s ljubavlju slažu, baš kao što biraju kolekcije cool domaćih i stranih dizajnera. Također rado posjetim GET GET GET koji se profilirao kao genijalan gift store s hrvatskim dizajnom.

ID-store

7. Judino drvo – jedini klub u gradu (a i šire) koji je u Split donio dašak berlinškog i njujorškog undergrounda. Lajkam odličnu selekciju bendova i vrlo zanimljiv industrijski interijer.

judino-drvo-2

8. Meštrovićeva gelerija – kada se želim pohvaliti prijateljima ili gostima koji su u prolazu, odvedem ih da upoznaju djelo Ivana Meštrovića, jednog od najvećih kipara 20. stoljeća u njegovoj predivnoj galeriji na Mejama, u kojoj je trenutačno izložen i dio opusa Meštrovićevog prijatelja – Rodina. Ne propustite ako ste u prolazu!

Foto: RRVizual (Rajna Raguž)

Komentari