Najromantičnija torta

I u svijetu slastičarstva periodično nailazimo na trendove koji imaju moć nadvladati sve druge zahvaljujući svojoj fotogeničnosti ili priči te se tako brzinom munje proširiti društvenim mrežama. Pogotovo kad se radi o svadbenim kolačima i tortama čije fotografije vladaju Pinterestom i u kojima se pronalazi inspiracija za taj svečani dan.

Naked cake, torte s cvijećem, elaborirana glazura, katovi, mramorni efekt… Sve se to provlačilo kao vrlo popularno, a perzijska ljubavna torta, odnosno ‘Persian love cake’ bi mogao biti najnoviji trend. O njemu pišu u Vogueu, blogerice ga uvelike koriste kao inspiraciju i doista, upišete li pojam u tražilice, dobit ćete brojne rezultate. Povijest samog recepta navodno je romantična priča između jedne djevojke i perzijskog princa koja je rezultirala sretnim krajem i ovom tortom, no ti podaci nisu službeno potvrđeni.

Bez obzira na izvor recepta, on se zahvaljujući toj romantičnoj priči počeo sve više širiti i postajati inspiracija mladenkama, ali i samo kolač kojim se želi izraziti ljubav, na bilo koji dan u godini. Njegova srž su klasični bliskoistočni sastojci poput ružine vodice, badema, pistacija i kardamoma koji se često susreću u raznim receptima, slatkim i slanim.

Torta je dobila i razne varijacije na temu, poput šarolike i upečatljive varijante poznate slastičarke Katherine Sabbath (pogledajte ovdje) koja koristi punjenje od krem sira i ružine vodice te bogato ukrašava svoju kreaciju, preko sasvim bazične i najbliže originalu s bloga Twigg Studios ili posve romantične koju smo pronašli na blogu Constellation Inspiration. Proučite recepte i iznenadite nekog voljenog ovom raskošnom tortom.

Foto: Instagram

Komentari