Stolac koji je osvojio Hollywood

Volimo dobar dizajn. Volimo stolce. Obožavamo minimalizam, boho i eklektički stil. No, postoji jedan komad kojemu ne možemo odoliti. Nije minimalistički, potpuno je boho komad, često se koristi u vanjskim prostorima, terasama, balkonima, vrtovima, a mi bi ga baš htjeli smjestiti u interijer. Radi se o Manila tj. Philippine stolcu, popularno zvanom i ‘Peacock chair’.

Potonji naziv dobio je zbog izgleda svog naslona jer svatko tko bi sjeo u njega bi asocirao (a vjerujemo i osjećao) na rajsku pticu, jednu od najljepših i najraskošnijih životinja, pauna, i to u trenutku njegovog šepurenja i širenja perja repa u svoj svojoj raskoši i bojama.

Ne zna se tko ga je dizajnirao, već je stolac došao u široku namjenu u SAD početkom 20. stoljeća, uvezen je s Filipina krajem 19. stoljeća te je postao čest i jako uobičajen dio seta za fotografiranje portreta, u raznim gospodskim klubovima, sobama za pušenje i uglavnom u imućnijim domovima. Ovaj stolac također svojim dizajnom podsjeća i na tron te je, logično, nalazio svoj put prema mjestima gdje su ljudi htjeli istaknuti svoj položaj, utjecaj i moć..

Katherine Hepburn

Katherine Hepburn

Često je bio dio scenografije, seta na kojemu su se u prvoj polovici dvadesetog stoljeće, fotografirale glumice i glumci te ostale slavne ličnosti. ‘Peacock’ stolac postao je popularan i s fotografijom Hueya P. Newtona u kojemu se ovaj legendarni, no kontroverzni američki društveni aktivist fotografirao. Zanimljivo je da je umjetnik Sam Durant napravio repliku tog istog stolca koji je skupa s fotografijom izložen u Oakland Museum of California.

peacock chair elisabet taylor

Elisabeth Taylor

Stolac je imao i veliki broj pojavljivanja u filmovima, možda je najpoznatiji onaj jednog od najomiljenijih nam ženskih likova gotičkog serijala The Addams Family iz 60-ih godina prošlog stoljeća  – Morticie Adams. No, u ovom prekrasnom stolcu pojavljivale mnoge velike filmske zvijezde: Elizabeth Taylor, Natalie Wood, Henry Fonda, Michael Caine, Elvis, Katherine Hepburn… a svoje pojavljivanje imao je na ovom ‘filmskom tronu’ i Elijah Wood kao dječja filmska zvijezda u filmu ‘North’.

Adams Family

Adams Family

‘Peacock’ stvarno je imao veliku ulogu na setovima flmova i raznih drugih snimanja, a svoj veliki ‘come back’ doživljava i u zadnje vrijeme zbog povratka boho stila uređenja prostora. No, bez obzira bili ljubitelj takvog prostora, ili jednostavno volite spajati nespojive komade u jednu odličnu eklektičnu cjelinu, razmišljate li o novom upečatljivom komadu za svoj prostor – na ovome ćete definitivno biti kao na tronu! Donosimo nekoliko Instagram inspiracija kako ovakav upečatljiv stolac uklopiti u prostor.

Foto: Instagram, Screenshot

Komentari