Par trikova za bolji ponedjeljak

Buđenje ponedjeljekom najčešće uključuje odgodu budilice (nekoliko puta), velike količine kave i loše raspoloženje jer vikend je završio, a novi radni tjedan započeo prije no što smo se stigli odmoriti od prethodnog. Čak i ako volite svoj posao, a posebno ako to nije slučaj, ponekad je jednostavno teško vratiti se tjednoj rutini. Iako se „ponedjeljak jutro“ osjećaja teško rješiti, postoji par jednostavnih stvari koje će vam olakšati početak tjedna.

ISPLANIRAJTE TJEDAN UNAPRIJED

Pripremite se za radni tjedan

@heyclaire / @jennakutcher

Nedjelja navečer može biti jednako neugodna kao i jutro koje slijedi. Ispunite ju stvarima koje volite i koje vas opuštaju, ali i nađite vremena za planiranje sljedećeg tjedna. U svoj planer upišite sve obaveze i dogovore koji vas očekuju narednih dana i započnite tjedan spremniji na sve izazove ispred vas. Osim liste obaveza, pripremite i sve stvari koje će vam trebati ujutro i tako skratite vrijeme spremanja i izbjegnite kašnjenje na posao zbog traženja omiljene košulje.

NE ODGAĐAJTE BUĐENJE

Odgađanje budilice loša je navika koja je mnogima postala dio svakodnevne jutarnje rutine. Odmoriti se i naspavati prije radnog tjedna izuzetno je bitno i korisno, no odgađanje budilice ima upravo suprotan učinak. Svaki put kad umjesto ustajanja odaberete opciju „snooze“, tonete sve dublje u depresivno raspoloženje izazvano ponedjeljkom ujutro i ustajanje se pretvara u noćnu moru. Krenite spavati pola sata ranije ili, ako ste jučer bili vrijedni i prepremili sve stvari, priuštite si pomak alarma za 15 minuta, no ne odgađajte.

ZAPOČNITE VJEŽBOM

Iako motivacije za vježbanje u ponedjeljak ujutro nema na vidiku, samo 15 minuta trčanja ili jutranje joge imati će pozitivan utjecaj ne samo na vaše tijelo, već i na vaš um. Mnogi uspješni ljudi započinju dan tjelovježbom kako bi skupili energije za ostatak dana. Vaš um i tijelo najvjerojatnije će se opirati ovoj ideji. Prevarite sami sebe i zadajte si 5 minuta brze šetnje. Prije no što shvatite, serotonin će učiniti svoje i vaša će se kratka šetnja odužiti.

VELIKE ODLUKE OSTAVITE ZA NEKI DRUGI DAN

Ponedjeljak nije dan za donošenje velikih odluka. Negativne emocije i kronično nezadovoljstvo najčešće su samo trenutno stanje koje će vas potaknuti na odustajanje kada ono nije nužno. Upravo zbog takvog stanja ponedjeljak se pokazao najčešćim, ali ujedno i najgorim danom za donošenje odluke o otkazu. Kada vam ponedjeljak donese takve misli, naučite im se oduprijeti i odgodite donošenje konačne odluke za neki drugi dan. U ovom slučaju, jutro nije pametnije, ali utorak je.

ISPLANIRAJTE ZADATAK KOJI IMA VIDLJIVE REZULTATE 

Listu zadataka ponedjeljkom ispunite onima čiji će vam rezultati odmah biti vidljivi ili opipljivi. Bilo da se radi o važnom projektu ili o nečem jednostavnom poput organizacije radnog mjesta ili rješavanja onih „nebitnih“ stvari za koje nikad nemate vremena, uspješno izvršenje zadatka dati će vam potrebni poticaj za ostatak radnog tjedna. Za još intenzivniji osjećaj zadovoljstva, popišite sve zadatke na komad papira i za svaki uspješno izvršeni zadatak, nagradite se kvačicom.

Podijelite ove savjete s kolegama na poslu i zajedno stvorite rutinu koja će vam pomoći da ponedjeljak prođe što bezbolnije. Odvojite par minuta za zajedničko ispijanje kave, počastite se kolačima ili ručkom i u ugodnoj radnoj atmosferi privedite ponedjeljak kraju. Od utorka sada vas dijeli samo odmor, a vikend je bliže no što se čini.

Tekst: Ela Jarni

Foto: Instagram

Komentari