Pametnica – izvrsna aplikacija za poticanje dječjeg razvoja

Pametnica  je internetska aplikacija s radnim materijalima u obliku radnih listova i predložaka za edukativne igre za djecu već od 3. godine života, koja igrom razvijaju potrebne vještine za bolji kasniji uspjeh.

aplikacija pametnica

Ovaj inovativni razvojno-poticajan program zamišljen je tako da roditelji i odgojno‐obrazovni djelatnici preuzimaju materijale na svoje računalo, printaju ih i izrađuju predloške za igre s djecom. Projekt obuhvaća edukativne igre koji potiču rani jezično-govorni razvoj, rani razvoj predčitalačkih vještina, matematičkih vještina, razvoj fine motorike, koncentracije, grafomotorike, logičkog mišljenja, funkcionalnog znanja i kreativnog mišljenja od najranije dobi.

Irena Orlović, autorica Pametnice, ideju za inovativnu aplikaciju dobila je kroz rad sa svojom kćeri, koja je dijete s teškoćama u razvoju. Iako su liječnici dali ‘mračne’ prognoze, zahvaljujući predanom radu na djetetovim emocionalnim, kognitivnim i motoričkim sposobnostima u ranoj formativnoj fazi ostvaren je izniman napredak. “Djeca najbolje uče igrom, a kad sam uvidjela da na tržištu nedostaje kvalitetnih i cijenom pristupačnih stimulativnih igara koje potiču rani intelektualni razvoj, došla sam do ideje da napravimo Pametnicu.

pametnica

Projekt se temelji na znanstvenim istraživanjima koja govore da inteligencija nije u potpunosti nasljedna, već dobrim dijelom ovisi o ranoj stimulaciji. U dobi do 7. godine života razvije se čak 70% neuronskih veza (sinapsi) izravno odgovornih za intelektualne sposobnosti, a ovisnih o stimulaciji. Razdoblje do 7. godine najvažnije je razdoblje za razvoj mozga budući da se u tom periodu mozak najintenzivnije razvija i oblikuje kroz iskustvo, a izostanak rane stimulacije može uzrokovati određene razvojne teškoće i otežano savladavanje školskog gradiva“, objašnjava autorica Pametnice.

U porastu je broj djece s govornim smetnjama, disleksijom, disgrafijom, a uz pomoć Pametnice moguće je prevenirati taj ozbiljni društveni problem. Materijali su pomno osmišljeni uz pomoć vrhunskih stručnjaka iz određenih područja te kvalitetno grafički oblikovani, uz originalne ilustracije. Dio materijala temelji se na učenju dr. Ranka Rajovića, predsjednika Odbora za darovite svjetske Mense i njegovu programu, koji jača funkcionalno znanje i razvija kreativno mišljenje.

aplikacija pametnica

Zahvaljujući natječaju Zagrebačke banke “Moja kreativna crta” planira se unaprijediti ovaj projekt. Dosad je naime bilo potrebno printati radne liste i predloške za edukativne igre, što je nekim odgojiteljima i roditeljima stvaralo određene barijere, pa se za 2015. godinu planira proširenje projekta u tiskani oblik, što bi korisnicima olakšalo rad s djecom.

Foto: Shutterstock, Pametnica

Komentari