Otvorio se prvi restoran sirove hrane u Puli

Povodom Dana vegetarijanstva, koji pada na današnji dan, donosimo preporuku za zdravi i vegetarijanski obrok koji možete pojesti u Puli. Vegetarijanski način života je sve popularniji  zadnjih desetljeća i čini se da u zadnje vrijeme doživljava procvat sa sve većom i šarolikijom ponudom restorana, zalogajnica i ‘fast food’ lokala.

Shanti 3

Vegetarijanska prehrana seže u najdalju ljudsku povijest, no u Europi o prednostima takvog načina prehrane prvi je govorio grčki filozof Pitagora iz 6.st. p. Kr., prakticirajući i šireći nenasilan način života. Riječ vegetarijanstvo proizlazi iz latinske riječi ‘vegetus’, što znači zdrav, svjež i pun života ili ‘homo vegetus’, što znači tjelesno i mentalno zdrava osoba. Izvorno značenje riječi ukazuje na uravnotežen smisao za život, a ne samo prehranu koja se sastoji od voća i povrća.

Shanti 6

Sve više je mjesta gdje možete pojesti zdravu i preukusnu vegetarijansku hranu, pogotovo za brze obroke ‘s nogu’ je takva prehrana idealna. U Puli su dvije prijateljice  otvorile odličan svježi, veseo prostor koji odiše pozitivnom energijom i prema komentarima gostiju ta pozitiva prelazi i na njih. U istom prostoru je sinergija zdrave hrane, zdravog načina života i duhovnosti. Ideja je bila stvoriti mjesto gdje će se gosti osjećati smireno, zadovoljno i pozitivno iz čega je i proizašlo ime lokala – Shanti, što znači ‘unutarnji mir’. Shanti je prvi ‘raw food’ restoran u Puli, no i na području Istre.

Shanti 8

Svaki dan Shanti nudi novi menu sačinjen od krem juhi, glavnog jela, prilozima, uvijek su u ponudi tri do četiri raznolike salate. Uz juhe i salate poslužuju se sirovi kruh  te krekeri od sjemenki. Također se pazi i na ono što čini obrok zabavnijim – deserti su od posebne važnosti! Tako da svaki dan Shanti donosi dvije do tri torte, kolače i energetske pločice. Iznimno se pazi na to da je hrana dnevno svježa i kreirana od raznih kreativnih i ukusnih kombinacija.

Shanti 1

Osim ukusne hrane, promicanja zdravog života, Shanti planira u bliskoj budućnosti radionice sirove hrane, meditacije te predavanja vezana uz zdrav način života i razvijanje duhovnosti. Svakako izlaze iz ustaljene tradicionalne ponude kuhanih obroka, no i svojim kreativnim pristupom k spremanju sirove hrane Shanti donosi i novi pogled na vegetarijanski način života, koji ovim putem i obilježavamo.

Shanti 4

Shanti 5

Foto: Facebook

Komentari