Osvježite se domaćim ružinim sokom

Ruže su u cvatu. Osim njihovog opojnog mirisa i nemjerljive ljepote u ružama možemo uživati i na još jedan osjetilni način. Uz malo strpljenja možete sami napraviti  sok od latica ruža.

ruža 3

Ruže je najbolje ubrati ujutro kada je sunčano i suho. Obavezno berite latice stare sorte ruža – one mirišljave ili latice šipka. Ako cvijet izgleda prekrasno, no nedostaje mu karakterističan miris, nemojte ih brati. Također ako vidite da su ‘prskane’ ili su kupljene na štadnovima.

ruža 1

Izdvojite latice, operite ih i stavite u staklenu teglicu. Tegla bi trebala biti ispunjena laticama do vrha. Dodajte vodu do vrha u staklenu teglu. Na teglu od pola litre trebate dodati i jednu žličicu limuntusa.

ruža 2

Smjesu latica, vode i limuntusa ostavite da odstoji u staklenoj teglici, hermetički zatvorenoj na sunčanom i toplom mjestu par dana dok latice ne izgube svu boju, a voda ne poprimi njihovu rubin crvenu boju, otprilike 3 do 5 dana.

ruža 4

Nakon tih par dana sok od ruže je gotov! Procjedite smjesu, dodajte okuse po želji – menta, limun, đumbir…  Zašećerite prema potrebi, npr stevijom ili medom.

Tekst & Foto: Sanela Ćosović

Komentari