Osobna uniforma i njezine prednosti i mane

Prema definiciji hrvatskog leksikona, uniforma je riječ francusko-njemačkog podrijetla koja označava službenu ili stalešku odoru, posebnu, strogo i točnu propisanu odjeću koja javno pokazuje pripadnost nekoj vojnoj, profesionalnoj ili sličnoj formaciji. Osim u tim situacijama, uniforma je obavezna za nošenje u nekim javnim službama i u pojedinim odgojnim ustanovama i organizacijama.

To je značenje koje načešće prišivamo uniformi i tada uniforma predstavlja obavezu određenu od strane, na neki način, nama nadređenih osoba. No, o čemu govorimo kada ispred riječi „uniforma“ dodamo „osobna“?

Osobna uniforma nenametnuta je odluka pojedinca za nošenjem istih ili sličnih stvari. Najčešće, radi se o kombinaciji koja, osim što se u njoj osjećamo dobro, savršeno odgovara i  reprezentira naš način života. Osobnu uniformu tako možemo smatrati spojem ugodnog i praktičnog koji ima moć uštedjeti nam pozamašne količine vremena i novaca. U svijetu brze mode u kojem se trendovi mijenjaju instantno i konstantno, gdje svrstati osobnu uniformu? Je li ona rezultat lijenosti ili vrhunac shvaćanja osobnog stila?

Iako nema ničeg lošeg u starim trapericama i udobnoj sportskoj majici s kapuljačom, takav osobni odabir uniforme rijetko ćemo smatrati pronalaskom samoga sebe unutar granica svoje garderobe, već ćemo vjerojatnije naginjati tumačenju koje uključuje lijenost.

No, osobna uniforma može biti mnogo više od toga. Iako je u to često teško povjerovati, jer radi se o varijacima na jednu kombinaciju koje nelako povezujemo sa poznavanjem mode ili stilskom izvrsnošću, osobna uniforma zapravo može biti onaj prije spomenuti vrhunac osobnog stila.

Transparentni primjeri nalaze se u ormarima nekih od najutjecajnijih ljudi u modnome svijetu koji svakodnevno kreiraju i diktiraju modne trendove i čije je poznavanje mode nepobitno. Iako je njihov život posvećen istraživanju i pomicanju granica mode, na početku dana oni ignoriraju svoj savjet i posežu za neutralnim i jednostavnim kombinacijama koje su s vremenom postale njihovom drugom kožom.

Najkreativnije stranice američkog Vogue-a najčešće su kreacija Grace Coddington, žene čiji najveći dio garderobe se sastoji od tamnih monokromnih komada. Legendarna Diane Von Furstenberg u svojoj je haljini na preklop uspjela postići status jedne od najutjecajnijih žena u povijesti mode i modne ikone. I omiljeni američki dizajner Michael Kors i genijalni um Karla Lagerfelda odabarali su jednostavne kombinacije i od njih stvorili osobnu uniformu neovisnu o trendovima koja se stopila s njihovom osobom i postala nešto što ćemo uvijek povezivati s njihovim likom i djelom.

Osobna uniforma može se učiniti jednostavnijim izborom od stajanja ispred ormara i nekoliko presvlačenja prije izlaska iz kuće u kombinaciji kojom i dalje nismo zadovoljni, no odabrati stvari koje će ju činiti i posvetiti joj se u potpunosti teže je od očekivanog. Neovisno o tome koliko vremena će nam jednostavna uniformirana garderoba uštedjeti svako jutro, promjene stila i favorita u ormaru kod većine su česte.

Iako, čitajući ovaj članak, u glavi imate kombinaciju koju bi trenutno, zbog njezine udobnosti i samopouzdanja kojeg vam daje, mogli zamisliti kao svoju uniformu, biste li ju odabrali prije godinu, dvije ili pet i koja je vjerojatnost da ju odaberete za godinu, dvije ili pet? Koliko ste blizu kreiranju vlastite osobne uniforme ili će ona za vas uvijek ostati negdje između dosadnog koncepta i neostvarenog ideala?

Tekst: Ela Jarni

Foto: Instagram

Komentari