Osnovno održavanje čistoće kad u dom stigne beba

Možda nije najbolje živjeti u previše čistom prostoru kako ne bi naškodili imunitetu bebe, ali neka osnovna higijenska pravila u svome domu morate održavati. Imunitet bebe jača uz bakterije i klice s kojima se bori svakodnevno, te se na taj način organizam uči boriti sa bolestima, a i smanjuje se razvoj alergija. Sudeći po svemu navedenome, nije poželjno biti rob čišćenja, ali na neke dijelove doma ipak morate obratiti posebnu pažnju.

mamissima4

Pozornost prilikom čišćenja trebate obratiti na pod, posebice ako u domu živi mala beba koja puže. Bebe sve što nađu na podu stavljaju u usta, pa čak mogu početi sliniti i sam pod, zato redovito čistite pod, najbolje svaki dan, tako da ga i usisate i operete, a usput uklonite i sve sitnice sa poda koje bi mogle naškoditi bebi.

Kuhinja je mjesto u vašem domu na kojem svakodnevno pripremate hranu, pa je logično da to mjesto mora biti čisto. Kuhinju je najbolje čistiti antibakterijskim sprejem i papirnatim rolama, kako bi uništili sve bakterije i vlagu.

mamissimabeba1

Podloga za mijenjanje pelena se treba dezinficirati nakon svake upotrebe, a najbolje ju je dezinficirati antibakterijskim sredstvom. To neka vam pređe u naviku, jer je podloga za permatanje glavni izvor bakterija.

Kadicu za kupanje, kao i igračke treba redovito čistiti. Nakon što okupate bebu, kadicu pobrišite papirnatim ručnikom, ili ju okrenite naopako kako bi se posušila. Igračke za vodu čistite redovito, najbolje četkicom, svakih par dana, a nakon 6 mjeseci ih bacite u smeće.

mamissima5

Ukoliko vaše dijete pije iz bočice, morate ju dobro sterilizirati sve do bebine prve godine života. Mlijeko je najpogodnije za razvoj bakterija, pa prije sterilizacije bočicu dobro očetkajte četkicom. Sterilizirajte ju u kipućoj prokuhanoj vodi, na 10 minuta, a na isti način sterilizirajte dudu varalicu, kao i sva pribor za jelo koji koristi beba.

I ono najbitnije što morate svakodnevno sterilizirati su vaše ruke! Ruke su idealno mjesto za razvoj klica, zbog čega ih trebate često prati, a posebno prije pripreme hrane ili nakon mijenjanja pelena. Od malih nogu učite dijete da pere ruke, kako bi od najranijih dana usvojilo tu naviku.

Sudeći po gore navedenome nemate puno posla, samo trebate obratiti pažnju na bitnije dijelove doma i čistiti ih češće od drugih, kako bi zdravlje vaše bebe i vas bilo zaštićeno. 🙂

Foto: @mamissima

Komentari