Opuzenom zavladao neobičan zoološki vrt

Zahvaljujući prvom izdanju street art festivala ‘Zen-Opuzen Zoo’ grad Opuzen dobio je neobičan zoološki vrt i od 3. do 5. srpnja probudio inače miran život uz Neretvu. Za trajanja festivala u ovaj inače miran gradić ‘dovedeni’ su novi životinjski stanovnici, a pročelja zgrada ukrašena su veselim muralima. Za novi izgled Opuzena zadužena je bila ekipa zagrebačkog kolektiva Pimp my Pump, nekolicina entuzijasta organizacije Street Art Mostar, umjetnici iz Sarajeva i s Likovne akademije iz Širokoga Brijega.

zenopuzen1

Pripreme za sami festival počele su već u utorak 30. lipnja, a iznjedrile su kartonske životinje koje su se svakodnevno do početka festivala pojavljivale na neočekivanim lokacijama u gradu i svojom prisutnošću mamile osmjehe na lica prolaznika koji su se s njima fotografirali. U ‘zagrijavanju’ za sami festival nastao je i mural s hobotnicama Borisa Bare iz Pimp my Pumpa. U petak su životinje lađama prevezene u svoj novi dom na otoku na Neretvi, čime je otvoren ovaj festival i jedinstveni zoološki vrt, a umjetnici su započeli oslikavanje zidova.

zenopuzen2

Cijelo događanje održavalo se ispred motela Delta gdje su prisutni mogli doživjeti prvi nacrtani zoloski vrt u Neretvi i vidjeti instalaciju 100 kartonskih ljudi na Starom mostu koja označava protest protiv odlaska mladih. Za djecu je postavljeno eko selo od kartonskih kućica i modela djece koje su sami oslikali na svježem zraku uz druženje s vršnjacima bez tehnoloških pomagala, a oni nešto stariji bojenjem rive unijeli su šarenilo u inače jednobojnu i učmalu atmosferu ovog pomalo zaboravljenog grada.

zenopuzen3

Ovo višednevno druženje donijelo je bujicu pozitivne energije u Opuzen koji je nakon dugo vremena postao mjesto na kojem svi žele biti te svi zajednički s veseljem sudjeluju u mnogobrojnim aktivnostima i atrakcijama. Namjera ‘Zen-Opuzen Zoo-a’ da se uljepša grad i uključi djecu i mlade u aktivnosti te im se vrati osmijeh na lica je ostvarena, a organizatori se sada nadaju da je događaj bio motivator i inspiracija za ostanak.

zenopuzen4

Komentari