Ono si što jedeš: Ljubičasti smoothie

Koliko ste puta čuli kako je doručak najvažniji obrok u danu? Teško mi je reći je li to istina ili ne, no nekako sam bliže razmišljanju da su svi obroci u danu jednako važni. Ne mislim da je moguće generalizirati kako baš svakom organizmu odgovara energetski bogat doručak, više ugljikohidrata negoli, recimo, za ručak jer nam “pravi” doručak pomaže kontrolirati kasnije napadaje gladi, žudnju za određenom hranom i tome slično.

Smoothie za doručak

Zapravo, dok sam slijedila ovo pravilo, događalo bi mi se da nakon nešto jačeg doručka osjećam jedino potrebu za vraćanjem nazad u krevet ili da već oko 11 ponovno pojedem nešto. Jer, kad sam već izjutra krenula, mogu, eto, i nastaviti u tom stilu?! O jutarnjem treningu nakon takvog doručka da ni ne pričam. Pa tko bi normalan išao na yogu, pilates ili, ne dao Bog trčati, tako sit?! Vjeruje se, uostalom, da je trening yoge efikasniji ako se izvodi gotovo natašte jer to pomaže procesu detoksikacije organizma. I da se tijekom prakticiranja yoge ne preporučuje konzumiranje tekućine, no po završetku svakako.

Nakon dužeg eksperimentiranja oko toga što za doručak odgovara mom tijelu, ali, naravno, i nepcu, otkrila sam smoothieje. To, međutim, nisu baš oni sasvim jednostavni voće-povrće smoothieji. U njima zapravo nema čega nema. Važno je da mi osiguraju dovoljno energije kako za jutarnji trening, tako i kroz cijelo jutro, no da mom tijelu ne daju osjećaj težine.

ljubičastismoothie

Rijetko kad ponovim identičan smoothie jer je on uvijek stvar moje trenutne inspiracije te ponuđenog u frižideru i dijelu kuhinje koji zovem “power corner”. Sve vrste voća i povrća, bademovo mlijeko, kokosova voda, orašasti plodovi, brojna hladno prešana ulja (od kojih mi je najveće otkriće ulje jezgre marelice), raznovrsne sjemenke, začini poput cimeta, đumbira, naribane limunove ili narančine korice (organske neprskane, naravno)… Svojevrsni “mix and match”, sve dok ne pronađem najfiniji okus s najboljim omjerom namirnica.

Moji se smoothieji razlikuju od onih koje najčešće možemo kupiti negdje već pripremljene po tome što obavezno sadrže najmanje jedan specifičan superfood, nekakav prah s čarobnim terapeutskim svojstvima. Ok, možda nisu čarobni, ali mi se čini da imaju takav učinak na moje tijelo i stanje uma. Čak ako to nije ni upola istinito (premda to podvrđuju brojna istraživanja) onaj efekt koji imaju na razinu samopoštovanja, nezamjenjiv je.

Smoothie za doručak

Omiljen sastojak takvog mog doručka je accai prah kojeg možete pronaći sad već u svakoj prodavaonici zdrave hrane. Premda su ostali sastojci varijabilni, ovisni o raspoloženju, sezoni ili trenutnim potrebama organizma, accai je moj ‘must have’ dodatak prehrani, moja omiljena superhrana. Njemu bih ipak posvetila malo više prostora pa ću o njegovim karakteristikama i efektima na organizam pisati u nekoj od idućih kolumni. Do tada, jedan prijedlog za početak dana sa stilom…

Purple morning smoothie

2 dl nezaslađenog bademovog mlijeka
pola šalice kefira
šalica borovnica, malina ili kupina (može i mješavina)
pola jabuke
1 velika žlica accai praha
1 velika žlica orašastih plodova ili sjemenki po izboru (najčešće biram bademe ili sjemenke suncokreta)
cimet po želji (u mom slučaju obilno)
žlica agavinog sirupa
naribana korica neprskanog limuna ili naranče

Već sam napisala kako su moji doručci trenutak inspiracije i u načelu nikad za njih ne koristim recepte. No, Purple morning smoothie može poslužiti i samo kao smjernica. Slobodno se igrajte, dodajte, oduzimajte… sve u blender i voilà! Savršen početak dana.

Foto: Shutterstock

Komentari