Održana prva večer Cro A Portera

Modno događanje Cro A Porter počelo je u mističnom prostoru Jadran filma u kojem se predstavilo čak dvanaest hrvatskih dizajnera. Reviju je otvorila Matija Vuica, kolekcijom Lunar, koja je ostala dosljedna svom bogatom opusu.

matija vuica

Matija Vuica

Matija je ovu kolekciju osmišljavala slušajući tek nastali album instrumentalne glabne Jurice Popovića – LUNAR, po kojem je i nazvana kolekcija. Dugim večernjim haljinama koje su prošetale pistom dominiraju svjetlucavi detalji i karakterističan duboki izrez koji naglašava žensku senzualnost na dizajnerici svojstven način. Jarke boje prevladavaju kolekcijom čistih linija i nekih novih konstrukcija koje istovremeno skulpturalno iscrtavaju ženu, ali u kontrastu sa mekoćom svile koje kao da cure u slapovima sa bokova, sa grudi, tvoreći valove tonirajućih boja. Morana Paj, Josipa Janković, Nives Vinčić, Diana Šimunić, Martina Majcenović, Lina Jurašić samo su dio nekadašnjih manekenki koje su sinoć nosile Matijinu reviju.

Tatjana Pantoš

Tatjana Pantoš

Dizajnerica Tatjana Pantoš predstavila je ležernu, opuštenu i nesputanu kolekciju kojom prevladavaju ravne jednostavne linije, a tijelo je slobodno u svom pokretu i nesputano odjećom. Kolekcija sadrži dio komada krute forme, a dio vrlo opuštene. Tome pridonose i resice koje se lagano protežu kolekcijom i dodatno naglašavaju slobodu pokreta. Tatjana je koristila zagasite tonove ljubičaste, smeđe i sive boje u kombinaciji sa bijelom.

Anthony Avangard

Anthony Avangard

Prvi od mladih dizajnera ove sezone predstavio se talentirani Anthony Avangard koji je prikazao mušku kolekciju naziva “B612”. Inspiraciju za kolekciju pronašao je u svojoj najdražoj knjizi Mali Princ. Krojevi su pojednostavljeni, a naglasak je na humoru i poruci koju Anthony želi poslati svojom kolekcijom, a poruka je da su ljubav, rad i prijateljstvo vrijednosti bez kojih čovjek ne može živjeti.

Katarina Džale

Katarina Džale

Inspirirana povijesno ljubavnom pričom, Katarina Džale predstavila je kolekciju kombiniranu s detaljima iz neke davne prošlosti, modnu reinkarnaciju lepršavih, ženstvenih haljina tridesetih godina.

Mario Vijačkić

Mario Vijačkić

Dizajner Mario Vijačkić je istaživao problematiku identiteta, njegovu fluidnost, te sve to prevedeno u jezik suvremene mode. Identitet je sveo na nešto najbanalnije, a to su stilizirana lica koja se protežu kroz kolekciju i koja su interpretirana u više tekstilnih medija. Koristio je različite teksture, kombinaciju kompaktnih sa laganim i prozračnim tkaninama, tamnije plave i crne nijanse, a od materijala vunu, kašmir, baršun, mesh, sportske mrežice.

Xenija Dizajn

Xenija Dizajn

Nakon što je pokorila dobar dio svjetskog modnog tržišta, Xenija Dizajn prikazala je na Cro A Porteru kolekciju u kojoj je najznačajnija karakteristika inteligentna odjeća koja funkcionira u XD-dimenziji bez predznaka spola, godina i geografskog polozaja. Svaki komad za sebe moze biti dio ženskog ili muškog individualnog pristupa osebujnog odijevanja. Kolekcija sadržava dosta kaputa i prsluka na kapute koji se kombiniraju ovisno o vanjskoj temperaturi ili podneblju.

Kliškinić/Šabarić

Kliškinić/Šabarić

Nakon pauze uslijedio je novi blok revija, a svojom revijom oduševili su novi, mladi dizajneri Kliskinic/Sabaric. Antimoda, mjesto na kojem odjeća prestaje izražavati išta osobno, poslužila je kao ishodište kolekcije ovom talentiranom dvojcu. Proglašeni najboljim dizajnerima 2014. godine, ovu zapravo apstraktnu ideju pretočili su u konkretnu, nosivu odjeću koja nudi vrlo lukav spoj. Iz nečeg što je u suštini pristup svojstven avangardi nastaje ready-to-wear, moda s punim smislom tek na živom tijelu i ulici. Igra dualnosti tu ne prestaje. Kolekcija je unisex, i muška i ženska, kao što su kute ili uniforme.

Tomislav Bahorić

Tomislav Bahorić

Već prvom kolekcijom prikazanom na Cro A Porteru Tomislav Bahorić katapultiran je u dizajnerske zvijezde. Od prvog pojavljivanja njegov Spirit živi i pomiče granice muškog odjevanja i tako već 10 sezona. 10. jubilarna kolekcija na jubilarnom Cro A Porteru samim time zatvara jedan krug CIRCLE, koji se kao lajt motiv pojavljuje u ovoj avangardnoj priči. Prepoznatljiv rukopis Tomislava Bahorića ima snažan prizvuk i po prvi put propituje odnose prirodnih materijala i popularnog pvc-a. Rezultat je neodoljiv, monokromatizam je razbijen staklenim elementima te komadi dobijaju ljetnu lakoću, a dekonstrukcija i asimetrija i ovdje dobijaju novi predznak.

Etna Maar

Etna Maar

Etna Maar je predstavila kolekciju Bright black hole. Modeli su ležerni, duge haljine, suknje, hlače, sve u kombinaciji sa voluminoznim jaknama zahtjevne konstrukcije i naravno pletivima efektne pređe u bojama raspadajućih zvijezda prije nego se pretvore u crnu rupu.

Iva Karačić

Iva Karačić

Još jedna nova dizajnerica ove sezone, Iva Karačić, prikazala je kolekciju koja je kombinacija čistih formi sa detaljima slojevitosti, asimetrije koja daje neku opuštenost i ženu odijeva slobodnu u pokretu.

Vedrana Mastela

Vedrana Mastela

Vedrana Mastela inspiraciju pronalazi u rock feminizmu, ženskim bandama, a koristi tamne boje i tamni traper sa elementima u crvenoj i svjetlo rozoj i ručno vezenim detaljima.

Boris Pavlin

Boris Pavlin

Prvu večer zatvorio je Boris Pavlin čija je revija započela mini dokumentarcem o njegovom radu. Kolekcija je spoj čvrstih, geometrijskih linija koje koketiraju sa elementima kolonijalnog militarizma te floralnih oblika i tekstura koje djeluju u potpunosti organski. Koža i metal suočeni s nježnošću najdelikatnije izvezene svile gube svoju uvriježenu strogoću i postaju sasvim novi odjevni medij.

Tisuće delikatnih svilenih latica protkanih perlicama čine mozaik pastelnih boja od kojih su satkane večernje haljine, dok je inovativna dekonstrukcija klasičnih “muških” krojeva u sirovim, teksturiranim svilama prenesena na žensko tijelo te čini okosnicu dnevnog dijela kolekcije. Ova kolekcija put je kroz divlju, neistraženu prirodu nekadašnjih kolonija, a žena koja ju nosi suvremena je neustrašiva i drugačija.

Komentari