Održan prvi Global Children’s Designathon u Hrvatskoj

designathon-2

Inovativna edukativna radionica za djecu Global Children’s Designathon protekle je subote 12. studenog po prvi put održana u Zagrebu, u organizaciji Dizajn centra Zagreb i u partnerstvu s Croatian Design Superstoreom, uz podršku Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj te i tvrtki IBM Hrvatska i Google. U kreativnom prostoru Superstorea u Martićevoj 4, djeca sudionici radonice bazirane na metodi design thinkinga adresirala su problematiku cirkularne ekonomije u praksi.

Uz stručno mentorstvo, dvadeset i osmero djece sudionika u dobi od 7 do 12 godina kreiralo je prototipove proizvoda za bolje i održivo sutra. Cjelodnevna radionica započela je igrom s ciljem međusobnog upoznavanja djece te se nastavila po fazama design thinkinga za djecu prema metodologiji udruge Designathon Works: prezentacijom teme, istraživanjem, skiciranjem ideje, skiciranjem prototipa te njegovom izradom i predstavljanjem. Tijekom radionice, djeca polaznici su se virtualno povezala sa svojim kolegama iz Amsterdama te razmijenila iskustva i prve prijedloge prototipova što je izazvalo veliko oduševljenje sudionika iz oba grada.

designathon-1

Organizatori su djeci osigurali priliku da svoje ideje i prototipove predstave i pred posebnom publikom. Zagreb je tako ove godine postao dio globalne mreže koju čine još i Dublin, Amsterdam, Berlin, Tunis, Nairobi, Panjim, Singapur, Rio de Janeiro i Willemstad. Riječ je o ambicioznoj inicijativi koja je pokrenuta u Amsterdamu 2014. godine od strane nizozemske udruge Designathon Works. Projekt za cilj ima uključivanje djece osnovnoškolske dobi u kreiranje pametnije budućnosti i održive ekonomije. Više informacija pratite putem službene stranice i Facebooka.

Komentari