Slatka priča na Pelješcu

U potrazi za vrhunskim slasticama ovog smo puta otputovali čak do Pelješca, gdje se u gradu Orebiću smjestila preslatka slastičarnica s pogledom na more – Croccantino. Orebić je smješten na južnoj obali poluotoka Pelješca u podnožju brda Sv. Ilija. To je mjesto pomorskih kapetana koje je nekada bilo poznato po istaknutim pomorcima, kapetanima i brodovlasnicima i svojim prekooceanskim jedrenjacima, a danas je Orebić prepoznatljiv po svojim čuvenim vinima (dingač, postup) i turizmu.

croccantino5

Kapetanska povijest je jasno vidljiva i danas kroz kapetanske kuće uzduž obale, a u jednoj od njih, baš u starom dijelu grada na Obali pomoraca 30, smjestio se Croccantino. Kako je došlo do njegovog otvaranja porazgovarali smo s Marijom Antunović, jednom od pokretačica projekta koji na izvrstan način dodatno obogaćuje turističku ponudu grada Orebića.

Kako je došlo do otvaranja Croccantina?

U ljeto 2013. godine došli smo na kratki godišnji odmor doma u Viganj i odlučili da se više ne vraćamo u Zagreb. (smijeh) Sestra Ivana se upravo vratila sa studija u Italiji, ja sam radila u marketingu u banci, a Ivan (dečko) je završavao projekt za jednu inozemnu tvrtku i još za vrijeme fakulteta smo željeli pokrenuti “nešto svoje” u što ćemo vjerovati u potpunosti. Kada smo posjećivali Ivanu u Bologni oduševili smo se njihovim sladoledom koji nije bio ni na lik sladoledima koje smo u to vrijeme imali priliku kušati u Hrvatskoj. Oduševila nas je ta kremoznost i intenzitet okusa i odlučili smo da takvo moramo pokrenuti i kod nas.

croccantino11

Imali smo odličnu podlogu – postojeći obiteljski obrt na kojemu smo gradili našu priču. Sve je još bilo “u oblacima” dok nismo naišli na prostor u kojemu ćemo otvoriti slastičarnicu. U prostor smo se zaljubili na prvi pogled i to je zapravo bio početak svega. Nakon toga napisali smo projekt, dobili kredit i investirali u izdvojeni pogon za proizvodnju sladoleda, renovaciju i uređenje prostora slastičarnice i vrlo brzo, u lipnju prošle godine otvorili smo vrata Croccantina.

Kakve sve slastice nudite i koje su njihove posebnosti?

Specifično je za nas da nemamo svaki dan istu ponudu slastica i sladoleda i popis naših slastica nije i nikada neće biti dovršen. Tako si ostavljamo prostor za kontinuirano učenje, inovaciju i kreativnost kod kreiranja novih okusa. Ponuda slastica je vrlo šarolika i kod nas ćete naići na naše tradicionalne broštulane mindele, amarette i krokanat; klasičari će odabrati našu domaću kuhanu krempitu s koricom pelješkog limuna i naranče, a ljubitelji novih okusa uživaju u bezglutenskim i veganskim tortama kao štu su Aranča od naranče, đumbira i indijskih oraščića ili Čokovokado s kremom od avokada, narančinog soka i sirovog kakaa.

croccantino_rožata

Ista priča je i sa sladoledom kojega radimo isključivo od prirodnih sastojaka, po vlastitoj recepturi – djeca obožavaju vaniliju, čokoladu i jagodu, a ljubitelji kreativnijih okusa odabiru sladoled od kave s kozjim mlijekom, sorbetto od krušaka kuhanih u dingaču, sladoled od čokolade s divljom metvicom, mentom pepermintom, matičnjakom, limunom i majčinom dušicom. Naš sladoled (gelato) se u velikoj mjeri razlikuje od klasičnog industrijskog sladoleda na kojega ćete češće naići u Hrvatskoj. Prvo, proizvodimo svaki dan svježi sladoled; dok se sladoled sastoji od oko 15-20% masti, u proizvodnji gelata koristimo više punomasnog mlijeka nego vrhnja i zato gelato ima u prosjeku samo do 10% masti. Gelato je kremastiji jer sadrži samo 30-40% zraka, dok klasični sladoled može imati i do 100% zraka. Klasični sladoled se poslužuje smrznut, na temperaturi od oko -20°C, a gelato se poslužuje na nešto višoj temperaturi (-14°C). Viša temperatura posluživanja utječe i na okus ovog deserta tako da će vam okus gelata biti intenzivniji i puniji nego kod klasičnog sladoleda.

croccantino9

Kako ste osmislili vizualni izgled?

Vizualni identitet, izgled prostora i stil uređenja je spoj naše jasne vizije i kreatvnosti mladih umjetnika s kojima smo se kroz vrijeme spojili. Primjerice, željeli smo da vizualni identitet odražava naš karakter i filozofiju života. Budući da smo mi mala manufaktura, Ivan Tomasović (http://ivantomasovic.tumblr.com/) je tu ljepotu nesavršenosti i jednostavnosti izvrsno pretočio u vizual i tako je nastao naš logo. Tražeći inspiraciju za uređenje interijera naišli smo na rad tvrtke VivaIn (www.facebook.com/Vivain.hr) koja se, međuostalim, već dugo bavi adaptacijama starih dalmatinskih kuća i ručno izrađuju drveni shabby chic namještaj. S Berivojem smo se vrlo brzo našli na istoj valnoj duljini po pitanju stila koji želimo i očuvanja topline dalmatinske “kužine” uz zadovoljenje forme funkcionalnosti prostora i oni su nam po mjeri izradili sav drveni namještaj.

croccantino13

Uz dizajn najviše nam se svidjelo što je svaki komad namještaja zapravo unikatan hrvatski eko proizvod jer je ručno napravljen od punog drva, dizajniran u starom dalmatinskom stilu s bordurama i ukladama karakterističnim za dalmatinski namještaj, premazan bojama na bazi vode i voska. Gornja površina namještaja je obrađena jedinstvenom tehnologijom paljenja tako da boja podsjeća na boju krokanta. Talentirana produkt dizajnerica iz Zagreba Lana Hudina (www.facebook.com/lanas.duckass) nam je izradila čaše sa svojim ilustracijama koje podsjećaju na sve one lijepe stvari u životu (osvrt na naš tagline “La vita e bella”).

croccantino

Duh starog vremena upotpunili smo starim namještajem iz bakine i djedove kuće, posuđem koje smo kupili na Hreliću, bačenim drvenim prozorskim oknom, starim slikama iz Italije 60-ih koje smo kupili na sajmu anktikviteta u Italiji, ali i sitnicama koje nam poklone naši gosti. Veliki zid u Croccantinu smo prebojali crnim lakom za školsku ploču na kojoj djeca crtaju kredama u boji i razvijaju svoju kreativnu stranu. Terasa nam se nalazi u prirodnom hladu velikog bora, par metara od mora i ima jedinstveni štih – površina okruglih stolova ukrašena je šarenim mozaikom i za istim stolom se neće naći dvije iste stolice. Sa grana stabala u vrtu uz terasu vise starinski mali polivači tako da interijer i eksterijer Croccantina tvore jednu cjelovitu slatku priču koja se nadograđuje lijepim iskustvima naših gostiju.

croccantino14

Koji su vam planovi za budućnost?

Upravo smo krenuli s proizvodnjom domaćeg sladoleda i sada smo fokusirani na razvijanje novih okusa i recepata posebno linije zdravih i veganskih sladoleda. Nakon ljeta se planiramo educirati u Belgiji i Francuskoj u segmentu izrade vrhunskih čokolada i pralina tako da je idući veliki korak ulazak u svijet čokolade.

Komentari