Odjeća inspirirana muškim ormarom

Coco Chanel još je početkom prošlog stoljeća posegnula u muški ormar u potrazi za udobnijom i praktičnijom odjećom i tako u ženski ormar uvela hlače koje, iako su ih žene nosile za vrijeme rata na radnom mjestu, tek tada postaju modnim predmetom. I inspiraciju za svoj ikonični kostim od tvida pronašla je u muškom ormaru i ženama, koje su u to poslijeratno doba počele težiti za karijerom, ponudila savršenu uniformu za posao u kojem su dominirali muškarci.

Filozofija iza odjeće Coco Chanel ostala je relevantna sve do danas, kada žene, stoljeće nakon, posežu u muški ormar ne bi li u njemu pronašle inspiraciju ili ukrale košulju ili džemper. U nastavku vam donosimo komade inspirirane muškom garderobom, ali i one koje možete ukrasti ravno iz muškog ormara i par prijedloga kako ih nositi.

ODIJELO

Odijelo, čija je popularnost dosegnula vrhunac u ormaru poslovne žene 80-ih, u posljednih par godina ponovno se vraća na modnu scenu. Iako je ideja o ženskom odijelu kopija onog muškog, dizajneri su u njegovom dizajnu otišli korak dalje. Eksperimentiranje proporcijama, bojama i materijalima, žensko su odijelo iz poslovne uniforme pretvorile u modnu kombinaciju primjerenu svakoj prigodi i situaciji te jednim od klasika u ormaru, posebice jesenskom.

BOMBER JAKNA

Vjerojatno ste već primijetili novi „it“ komad koji je zavladao revijama, dućanima i ulicama. Čar bomber jakne prvi su otkrili muškarci. Od dijela uniforme pilota, preko komada koji su nosili „loši dečki“, ove sezone bomber jakna je sletjela u garderobu svake trandseterice. Odaberite jedan od mnogih modela iz high street ponude ili posegnite za tatinom starom. U oba će slučaja bomber jakna ubrzo postati dio vaše svakodnevne jesenske uniforme.

KOŠULJA

Košulju možete posuditi ravno iz muškog ormara, a na popularnost ovoga trenda veliki su utjecaj zasigurno imali filmovi u kojima se često nađe scena u kojoj jedan od ženskih likova nosi mušku košulju umjesto ogrtača ili za njom posegne kao za kriznim rješenjem nakon proloma oblaka ili neke nevine nesreće s kavom. Nošenje muške košulje tako je postalo vrlo cinematično, romantično i seksi. Bilo da posegnete za klasičnom bijelom, plavom, prugastom ili kariranom košuljom, ovaj komad oličenje je ležernog chica.

„BAKER BOY“ KAPA

Nakon stroge i muževne fedore, simpatična i dječačka „baker boy“ kapa našla je put do ženskog ormara. Inspirirajte se ikonama 60-ih i 70-ih poput Jane Birkin, Jean Shrimpton, Brigitte Bardot i Edie Sedgwick ili „it“ djevojkama Instagram generacije. Za ležeran outfit inspiriran pariškim ulicama uz ovu će vam kapu trebati samo prugasta majica i malo trapera.

CIPELE

Za one dane kada su cipele na petu jednostavno previše ili, ako preferirate sportsku obuću, kada tenisice nisu dovoljne, zavirite u muški ormar s cipelama i zaljubite se u oksfordice, mokasinke i koledžice.

Tekst: Ela Jarni

Foto: Instagram

 

Komentari