Obiteljski stan iz snova

obiteljski-stan-15

Dizajneri iz izraelskog studija EN uredili su obiteljski dom u Izraelu koji na odličan način pokazuje kako renovirati stari stan i pretvoriti ga u moderan i funkcionalan prostor. 

Glavni zahtjev vlasnika, mladog para s djetetom bio je da se prostor prilagodi suvremenim potrebama, uz dodatak mladenačkog i njima svojstvenog stila.

Ovaj stan pruža primjer super uređenog obiteljskog doma

obiteljski-stan-14

Prije svega je bilo potrebno krenuti od rasporeda – 130 kvadratnih metara pruža dovoljno prostora, no zastarjeli koncept uređenja koji podrazumijeva velik broj prostorija i nepotrebnih zidova bilo je potrebno zamijeniti nekim novim idejama. Velik problem je predstavljao ulazni prostor koji ni na koji način nije odvojen od ostatka stana, no umjesto da se posluže klasičnim rješenjem poput zida, kreativci iz En studija odlučili su se poigrati policama.

obiteljski-stan-13

Naime, jednostavne i prozračne police, koje su ujedno i dio kuhinje, služe kako bi se vizualno odvojila ta dva dijela, a opet zadržao karakter open space-a. U tom, kvadraturom velikodušnom prostoru nalazi se spomenuta kuhinja, veliki blagovaonski stol te ugodan dnevni boravak. Velika staklena stijena povezuje ga s velikom terasom i unosi urbani eksterijer unutra. Ostale prostorije koje nalazimo u stanu su velika spavaća soba, dječja soba i igraonica te dvije kupaonice. Roditeljska soba čak ima i svoju walk-in garderobu što je omogućilo da je dio za spavanje jednostavan, nenametljiv i prilagođen isključivo odmoru vlasnika.

obiteljski-stan-12

Dekoracije te upotreba boja i materijala u stanu čine posebnu vizualnu priču. Dizajneri su se poigrali izgledom specifičnim za sredinu 20. stoljeća i nekim novim, trendovskim rješenjima. Kombinacija ugodnog i toplog drva sa crnim detaljima poput metalnih konstrukcijskih dijelova namještaja ili crnih stolaca i svjetiljki pruža vrlo privlačan kontrast. Kako bi se prostor dodatno oživio, dizajneri su se poslužili elementima u tirkiznim nijansama.

obiteljski-stan-11

Svaki prostor u kojem se živi poželjno je nadopuniti detaljima koji ne dolaze do izražaja pri prvom pogledu, no dodatno obogaćuju sveukupni doživljaj. Jednu od takvih sitnica čine kružne drvene ručke na ormaru ili staklene plohe starinskog uzorka koje se nalaze na kuhinjskim policama. Veliki zid u dječjoj igraonici obojen je u crnu boju za školske ploče što predstavlja super rješenje za poticanje dječje kreativnosti i odgovor na činjenicu da je ionako teško izbjeći šaranje po zidovima.

obiteljski-stan-10

Upravo zbog takvih detalja ovaj stan pruža primjer super uređenog obiteljskog doma – privlači pozornost svojim modernim i oku-ugodnim dizajnom, ali rješava i konkretne probleme suvremenih stanova.

obiteljski-stan-8 obiteljski-stan-7 obiteljski-stan-6 obiteljski-stan-5 obiteljski-stan-4 obiteljski-stan-3 obiteljski-stan-2

Foto: Yoav Peled architecture photography\ Peled studios

Komentari