Novi trend u kuhanju: zoodles

Nema tko ne voli tijesto, paštu, špageti, bolognese umak, napolitana umak, milanese, a ‘aglio olio’ najbrže je riješenje za ukusnu i zdravu talijansku večeru. No, što je kasnija večera, tijesto sve teže ‘sjeda’ i nakon takve večere često smo spremni samo za odlazak u krevet ili u najboljem slučaju provest ostatak večeri pred TV-om.

Novi trend pravljenja rezanaca i spaghetta od povrća koje posve zamjenjuje tijesto prihvatili su svi koji se žele zdravije hraniti i živjeti, a i oni koji vole eksperimentirati s novim okusima i teksturama… i trendovima.

Najjednostavnije je početi s osnovnom namirnicom za ovakva jela, a to je – tikvica. Prije nego krenete u istraživanje i guglanje pojma ‘zoodles’ te zapnete na nekom od web shopova gdje se prodaje aparat koji uvelike olakšava ovakvu pripremu isprobajte jednostavni pristup pravljenju ovakvih jela. Prvo i osnovno – operite tikvicu, prerežite ju na pola po dužini, uklonite dio s košticama i tekućinom te čvrsto meso izrežite na najtanje moguće trake. Po dužini, naravno. Dobivene trakice zamjena su za tijesto. Po osobi je dovoljna jedna veća i deblja. Znači, za koliko gostiju spremate večeru, toliko tikvica koristite.

Ovako narezana rezanca tikvice možete tretirati na nekoliko načina – možete ih servirati sirove s nekim drugim voćem ili povrćem kao ‘raw’ varijantu salate kao obroka, također ih možete lagano prepržiti, no u tom slučaju pazite da su ipak nešto malo deblji i da prženje traje kratko kako se rezanci ne bi raspali. Njih također možete servirati s hladnim, narezanim ili pasiranim sastojcima, dok je najvjerodostojnija zamjena za tjesteninu serviranje s toplim umakom, a sve to tek nakon što ih lagano zagrijete ili popržite na malo maslinovog ulja. A umak – po volji!

Foto: Instagram

Komentari