Novi interijer jednog od najstarijih opatijskih restorana

ruzmarin8

Nekada malena gostionica liburnijskog kraja, u svojih je 30 godina postojanja postala respektabilno gastro mjesto, poznata svima koji koji opatijsku rivijeru odabiru za svoj ljetni odmor, ali i za one koji su samo ‘u prolazu’. Temeljna ideja dizajnerica bila je kroz interijer revitalizirati arhitektonsku vrijednost starih opatijskih vila – Lada Sega i Borka Širola krenule su od motiva ružmarina te ga ukomponirale u novi interijer – na podloške, čaše, čepove, police, željezne konstrukcije za cvijeće… Cjelokupna ideja temelji se na motu Ružmarina ‘friendship & remebrance’, na simbolu te primorske biljke, ali i na eko konceptu renovacije.

ruzmarin9

Što to zapravo znači? Cijeli je Ružmarin osvanuo u neutralnim i toplim bojama, koje su bazirane na vodi, te su potpuno neškodljive za okoliš i čovjeka. Valja napomenuti kako je velika većina renovacije, prema idejama dizajnerica, prepuštena hrvatskim majstorima – tako su boje miješane na poseban način, željezne konstrukcije u pomalo industrijskom stilu ručno su rađene, tekstil je ekološki certificiran… Jedna od specifičnosti cijele priče i novog ruha, je i simpatični francuski majstor Patrick koji je Ružmarinu podario specijalni pod od mikrobetona otporan na unutarnje i vanjske utjecaje.

ruzmarin3

Prošlogodišnjom renovacijom prvog dijela Ružmarina, popularnog Kantinona, počela je priča o revitalizaciji Opatije kao ‘stare dame’ hrvatskog turizma. Ideja je bila da Ružmarin kroz svoj novi identitet oda počast starim opatijskim vilama i austrougarskim majstorima i njihovoj ostavštini.

ruzmarin6

Naime, arhitektura i preciznost majstora 19. stoljeća činila je Opatiju omiljenim mjestom za odmor tadašnje aristokracije. Upravo je komponente starih vila Lada Sega kao lider u eko dizajnu, ukomponirala u Ružmarin. Tu su tako svoje mjesto našli stilizirani tanjuri austrijske aristokracije kao detalj na zidu, fine tapete sa sofisticiranim uzorkom lišća kao sa starim slika, abažuri ručno rađeni u Hrvatskoj, kao podsjetnik na dnevne boravke austrijske gospode…

ruzmarin2

Sofisticirano i nenametljivo, keramika i pločice kao replika istih iz opatijskih budoara i toaleta, svoje su mjesto našli u Ružmarinu, kao i čitav niz detalja za koje vas pozivamo da ih sami otkrijete. Cijeli je interijer ‘začinjen’ i citatima poznatih svjetskih ličnosti o hrani. Jer Ružmarin ne samo što hvali opatijske vile, već hvali i umjetnost hrane, i to kroz impresivan broj domaćih jela koji nastavljaju tradiciju liburnijsko-istarskog kraja i hrvatskog ugostiteljstva.

ruzmarin4

ruzmarin5

Foto: Petar Kurschner

Komentari