Novi gastroprojekt u Zagrebu

Kinookus u suradnji s udrugom Tavan je javan u Zagrebu razvija novi projekt pod nazivom Jedenjaci – okusna putovanja kroz predjele. Jedenjaci – okusna putovanja kroz predjele zajednički je projekt dubrovačke udruge Kinookus i zagrebačke udruge Tavan je javan.

cokosljive18

Riječ je o trodnevnom kulturnom događaju kojim se, na originalan i kreativan način, iskustvo samoorganizirane tržnice malih tradicijskih i eko proizvođača i obrtnika spaja s multidisciplinarnom audiovizualnom platformom za razmatranje nekih od gorućih problema 21. stoljeća.

jelena iva nikolić yoga (5)

 

Za vrijeme manifestacije gosti i posjetitelji imat će priliku u dnevnim satima upoznati proizvođače te kupovati i kušati njihove proizvode na tržnici. U večernjim satima, na posebno konstruiranim dugim stolovima na čijim se krajevima nalaze filmska platna (jedra), bit će organizirano prikazivanje dokumentarnih filmova. Projekcije će pratiti debate i kušanja, a sudionici će za trpezom (na palubi jedenjaka) imati prilike razmjenjivati ideje i iskustva. Na taj način tanjuri na trpezi simbolično postaju kormila kojim sudionici plove kroz okuse i predjele, putuju saznavajući više o njihovim običajima, problemima, jedinstvenostima, ali i o svojim suputnicima i sebi samima.

jelena iva nikolić yoga (9)

Učenje-kroz-igru u projektu Jedenjaci – okusna putovanja kroz predjele pretvara se u edukacijsku formulu saznavanja-kroz-užitak o važnosti prisutnosti proizvođača na tržnicama, obostrane koristi od direktnog odnosa proizvođača i kupaca, o prehrambenoj održivosti gradova (koncept ‘pametnog’ grada), posljedicama industrijske proizvodnje hrane te ulozi potrošača u prehrambenom sustavu.

mali plac 5 post

Foto: Sanjin Kaštelan

Komentari