Nove ideje za domaćinstva budućnosti

Electrolux Design Lab natjecanje stimulira i aktivira studente dizajna iz cijelog svijeta pozivajući ih da predstave nove ideje za domaćinstva budućnosti. U skladu s predanošću kompanije Electrolux u razvoju kućanskih aparata, natjecanje pokreće nove ideje i nadahnuća za inovacije te nudi priliku za pronalazak talenata. Prva nagrada u ovom natjecanju je plaćeno šestomjesečno stažiranje u globalnom dizajnerskom centru kompanije Electrolux. Polovica pobjednika prethodnih natjecanja Design Lab nastavili su raditi za Electrolux i nakon isteka stažiranja.

electrolux

Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je ‘Zdrava i sretna djeca’, a od studenata su se tražile inovativne ideje za proizvode, dodatke, potrošnu robu i usluge, vezane za tri ključna područja: kuhanje, brigu o tkaninama i pročišćavanje zraka.

Među 1500 prijavljenih radova, pobjednikom natjecanja Electrolux Design Lab 2015. proglašen je koncept Bloom Jordana Leea Martina iz Ujedinjenog Kraljevstva. Pobjednika je odabrao stručni žiri na svečanoj dodjeli nagrada u dvorani Kattilahalli u Helsinkiju, Finskoj, ispred 200 pripadnika medija, bloggera i partnera kompanije Electrolux. Koncept Bloom spaja digitalnu i praktičnu edukaciju potičući na zabavan način dobre kuhinjske navike. “Ovaj estetski ugodan koncept temelji se na stvarnim potrebama i pametnom korištenju postojećih tehnologija te nudi mnogo mogućnosti. On inspirira, uči i radi s djecom na emocionalni, digitalni i fizički način”, izjavio je Lars Erikson, potpredsjednik dizajnerskog odjela kompanije Electrolux i voditelj stručnog žirija.

electrolux-bloom

Druga nagrada dodijeljena je konceptu Airshield Dominykasa Budinasa iz Litve, koji predstavlja dječja kolica koja proizvode čistu i zdravu mikroklimu. “Na temelju nesretne i hitne potrebe, koristeći dostupne tehnologije, ovaj koncept ima neposredni tržišni potencijal i doprinosi zdravlju beba. Ovaj proizvod potencijalno može spasiti živote“, izjavili su članovi žirija pri dodjeli nagrada.

electrolux-airshield

Treća nagrada pripala je konceptu QH, pročistaču zraka koji se nalazi u hula hopu, kojeg je razvio Jeongbeen Seo iz Južne Koreje. “Uzevši gotovo kultni predmet i pripremivši ga za 21. stoljeće, ovaj koncept donosi bezvremenski dizajn i visoke estetske kvalitete kako bi proizveo inspirativni i zanimljivi objekt“, izjavili su članovi žirija obrazlažući svoju odluku.

electrolux-qh

Pogledajte stvaranje finalnih koncepata na www.electroluxdesignlab.com.

Komentari