Zanimljivi modni projekt koji povezuje stara vrata i torbe

rd

Ispred vrata crkve Gospe od Karmena u Dubrovniku

Nakon kreativnog projekta ‘Doors & Bags’ o simboličnoj poveznici između torbi i vrata koji je dizajnerica i novinarka Renata Debeljak osmislila prošle godine, ta priča dobila je svoj nastavak kroz dizajn torbi u obliku starih vrata. Kako se dizajnerica već godinama uz novinarski posao bavi i dizajniranjem torbi pod nazivom RDcode, u prvom dijelu projekta napravljena je serija fotografija koje prikazuju simboličnu poveznicu između torbi i vrata.

rdcode

Osim simbolične poveznice između vrata i torbi, budući da i vrata i torbe puno toga otkrivaju, ali i sakrivaju o svojim vlasnicima, kao i o gradovima i građevinama kojima pripadaju, ta se priča bavi i idejom da one torbe koje uistinu nešto vrijede i nisu podložne ubrzanim modnim trendovima, jednako kao i stara vrata koja su vješti majstori izradili u rangu pravih umjetničkih djela i koja traju stotinama godina, iza sebe ostavljaju trag unatoč prolaznosti vremena i pričaju neobične i zanimljive priče o svojim vlasnicama/vlasnicima. Kroz modnu priču želi se skrenuti pozornost na stara vrata, koja su u nekim gradovima poprilično i nepravedno zapuštena.

rd2

Vrata crkve sv. Roka u Dubrovniku

Stoga se nove RDcode torbe ne bave više samo tom simboličnom poveznicom, već su u nastavku priče ‘Doors & Bags’, starinska vrata zapravo postala torbe. “Za nove torbe koje sam dizajnirala, starinska vrata su mi postala istinska inspiracija i torbe su poprimile oblike, volumene i neke ornamente tih starih vrata. Vrata u ovoj priči na torbama nisu uvijek baš doslovno preslika svojih stvarnih oblika, već onako kako ih ja vidim u dizajnerskom i umjetničkom smislu i na način na koji su mi njihove boje, oblici i ornamenti bili zanimljivi da ih prenesem na moje torbe, a da one budu nosive”, govori Renata.

rd3

Vrata crkve Gospe od Karmena u Dubrovniku

rd6

Stara vrata u Karmenu u dubrovačkoj povijesnoj jezgri

Inspiraciju je pronašla u dubrovačkim vratima, te za sada i u starinskim vratima u Njemačkoj, Grčkoj, Italiji… “Nekim prepoznatljivim simbolima koji su na tim vratima, nisam se bavila, jer moje su torbe prvenstveno modni proizvod, a ne suvenir”, dodaje.

Istražujući kolorit i boje, nastale su torbe u obliku jednih crvenih gotičkih vrata iz pokrajine Hessen u Njemačkoj, potom torba s prepoznatljivim plavim koloritom koja inspiraciju crpi u grčkim starinskim vratima, posebno onima sa Santorinija. Posebno su bila inspirativna i rimska vrata te ona na jugu Italije u gradovima u pokrajini Puglia. Stoga su nastale i torbe u obliku vrata na Romulovom hramu na drevnom rimskom Forumu Romanumu, te vrata sa specifične kućice trulli u gradiću Alberobello u talijanskoj regiji Puglia.

rd7

Stara zelena vrata u regiji Puglia na jugu Italije

“Stara vrata su na neki ozbiljniji način privukla moju pozornost kada sam prije pet godina s prijateljima i kolegama posjetila Izrael. Vidjevši, posebno u židovskoj čevrti unutar stare povijesne jezgre Jeruzalema, brojna drevna vrata koja su na sebi kroz poruke ili ornamente imala ‘utkanu’ brojnu simboliku koja nije vezana samo uz davna vremena, već se može primijeniti i na naše vrijeme, bila sam zaista impresionirana. Od tada me je zapravo i počela zanimati simbolika starih vrata u raznim zemljama. Slijedom toga sam i odlučila povući simboličnu poveznicu između starih vrata i modernog dizajna torbi. Tako je nastao moj projekt ‘Doors & Bags’”, otkriva za kraj Renata.

rd8

Torba inspirirana vratima Romulovog hrama na Forumu Romanumu u Rimu

Za torbe su uvijek inspiriracija neka druga vrata, bilo gdje, ne samo u određenim gradovima i zemljama, to je work in progress i ideje su neiscrpne. Ove se torbe mogu kupiti putem FB stranice RDcode i u concept storeu Kawa u Dubrovniku.

rd9

Smeđa vrata u gradiću Alberobello na jugu Italije

rd10

Stara crvena vrata u regiji Hessen u Njemačkoj

rd11

Stara prepoznatljiva vrata s grčkog otoka Santorinija

rd4

Torba u obliku vrata drevnog rimskog Romulovog hrama

rd5

Torba u obliku crvenih starih vrata iz njemačkog Hessena

Foto: RD Code

Komentari