Noćni festival sira ovog vikenda u Istri

Sredinom mjeseca srpnja u Svetvinčentu već se redovito okuplja veliki broj proizvođača sira iz Istre i šire regije. Ove godine, na četvrtom Festivalu sira koji organizira Zadruga dva roga, u Kaštelu će svoje mliječne proizvode predstaviti oko 20 proizvođača raznih sireva. Možemo reći da je i ovaj Festival međunarodnog karaktera jer u posjet stižu i gosti proizvođači sira iz Slovenije.

festivalsira2

Istra će se predstaviti s najviše proizvođača, ukupno 11, s raznim vrstama sira. Ostali proizvođači koji donose svoje delicije dolaze iz Slavonije, Dalmacije, Karlovačke županije i 3 proizvođača sira iz Slovenije. Priča o siru, izlagači sa sirevima, u Svetvinčentu smještena je unutar zidina Kaštela, a vrata Kaštela otvorena su za ljubitelje sira oba dana od 19 do 24 sata.

festivalsira1

Također, na Mrkatu istrijanskega dela na Placi ispred Kaštela moći ćete doživjeti skok u prošlost. Desetak štandova prikazivat će kako su nekad radili kovači, stolari, izradu domaće tjestenine, klesari… Svi će oni ponovo oživjeti stare slike i vještine zanata iz davnina. Bit će u ponudi i proizvoda koji su izrađeni od kamena, maslinovog drva, domaćih proizvoda kao što je med, lavanda, maslinovo ulje, domaće rakije i drugih.

Komentari