Nikolina Milićević: Šetnja po jednom od 7 svjetskih čuda

Kineski zid ili na kineskome jeziku 长城 (chángchéng) definitivno je jedna od najpoznatijih znamenitosti u okolici Pekinga, ali i u cijeloj Kini te također i jedna od svjetski poznatih destinacija za koju rijetko tko nije čuo.

kineski zid

Nevjerojatna priča koja počinje još u doba Ming dinastije (1368.-1644.), zadivljujuć način gradnje, šokantna duljina od 8800 kilometara, predivan pogled i priroda donijeli su ovoj znamenitosti i mjesto na UNESCO-vom popisu svjetske baštine u Aziji i Oceaniji. Još jedna zanimljivost koju svi znamo je i mit koji govori da je Kineski zid moguće vidjeti i s Mjeseca. To naravno nije točno.

kineski zid

Kineski zid je oko 1-2 sata udaljen od samog centra Pekinga i postoji nekoliko sekcija zida koje je moguće vidjeti dok su najpoznatije od njih Badaling, Jinshanling i Mutianyu. Jedan od daleko najljepših dijelova je Hunaghuacheng koji je ime dobio po “huanghua”, što prevedeno sa kinekog jezika znači “žuti cvijet” koji cvjeta u proljeće baš na tom dijelu zida. Huanghuacheng je sekcija okružena jezerom koju u nekim dijelovima prekida Zid i to zbilja daje poseban i lijep prizor. Ovaj dio Zida je u prilično dobrom stanju i vrlo je ugodan za šetnju.

kineski zid

S vrha Zida se pruža prekrasan pogled na obližnje brežuljke koji su prekriveni žutim cvijećem, cijeli taj prizor vam daje dojam kao da se nalazite usred razglednice. Također, ovaj dio Zida nije baš poznat turistima pa zbog toga na njemu ne možete sresti više od 20-ak ljudi, što je fantastično jer imate “cijeli Zid samo za sebe”.

kineski zid

S obzirom na način na koji je Kineski zid građen, postoje dijelovi koji su veoma strmi i poprilično naporni za šetnju, tako da se prije posjeta svakako treba informirati oko toga koji dio je najbolje za posjetiti. Najbolji način za istraživati Zid je definitivno pješačenje od jednog dijela do drugog, što je u većini dijelova oko Pekinga i moguće jer je dosta toga obnovljeno i pogodno za šetnju. Svakako bih preporučila šetnju koja je u nekim dijelovima oko prilike dugačka 10 km jer je doživljaj jedinstven.

kineski zid

Naravno, postoje i dijelovi koji još nisu obnovljeni i vrlo su popularni kod avanturista. Kineski zid ne služi samo u svrhu turističkih obilazaka. Postoji niz aktivnosti i događaja koji se svake godine organiziraju u cilju promocije ali i druženja turista i onih koji stanuju u Pekingu i Kini. Jedan od njih je tradicionalni maraton koji se održava svake godine i okupi oko nekoliko tisuća sudionika koji po Kineskom zidu i obližnjim malim mjestima istrčavaju puni maraton, polu-maraton ili samo 5 kilometara.

kineski zid (3)

Isto tako postoji i festival elektronske glazbe koji se svake godine održava na Kineskom zidu u blizini Pekinga. Posebna atrakcija za posjetitelje je nešto poput Ultra festivala samo što je mjesto održavanja Kina, odnosno sam Kineski zid. Ovo je idealna prilika za sve mlade koji žive u svim dijelovima Kine da se okupe na jednom mjestu. Mnogi prelaze dug put samo da bi prisustvovali tom događaju. Najbolje vrijeme za posjetiti Kineski zid je proljeće i jesen – temperature su tada najugodnije, najmanje su gužve i priroda izgleda prekrasno!

kineski zid (2)

kineski zid

kineski zid (6)

Komentari