Nikolina Milićević: Put u Xi’an

Xi’an je glavni grad pokrajine Shaanxi s populacijom od preko osam milijuna stanovnika. Sama činjenica da je bio glavni grad Kine za vladavine čak 13 dinastija pokazuje da je bio od velike važnosti u povijesti i razvoju ove zemlje. Neke od najpoznatijih dinastija koje su bile vrlo bitne za razvoj Xi’ana su Tang, Qin i Han dinastije. Za vrijeme vlasti Han dinastie grad je preimenovan iz Xi’an u Chang’an, što na kineskome jeziku znači ‘vječni mir’. Tek 1943. godine u vrijeme Ming dinastije ponovno mu je vraćeno ime u Xi’an.

Xi’an Kina

Xi’an je početna točka puta svile. Obzirom na svoju važnu ulogu glavnoga grada i jednog od četiri antička glavna grada Kine, grad je opasan zidinama koje su dugačke oko 37 kilometara i danas su velika turistička atrakcija. Druga glavna atrakcija i mjesto koje većina turista i posjetitalja ovoga grada obavezno posjeti su i svjetski poznati Terracota vojnici koje je prvi kineski car dao napraviti kako bi ga štitili u sljedećem životu.

Xi’an Kina

Xi’an ima bogatu kulturnu kulturnu baštinu i u njemu je isprepleteno nekoliko različitih kulturnih utjecaja. U samome gradu prisutna je i vrlo brojna islamska zajednica (Muslim Quarter) koja je jedno od popularnijih turističkih odredišta unutar gradskih zidina. Tamo se mogu naći razni specijaliteti koji se, uobičajeno za većinu azijskih gradova, spravljaju, prodaju i degustiraju upravo na ulici. Jedina mana ovoga mjesta je što je uvijek prepuno ljudi i nemoguće je doći i izbjeći gužvu u bilo koje doba dana. Što se tiče mjesta za hranu koje bih preporučila u ovome gradu, Muslim Quarter je definitivno na samome vrhu.

Xi’an (4)

U neposrednoj blizini Muslim Quartera nalaze se i poznati Drum i Bell tornjevi. Tornjevi su sagrađeni u doba Ming dinastije, a specifični su po tome što je zvuk zvona u Bell tornju označavao izlazak sunca (u ranu zoru), dok je zvuk bubnja u Drum tornju označavao zalazak sunca. Danas se na tornjeve može popeti i iz njih se pruža pogled na cijeli grad.

Xi’an-(11)

Xi’an (6)

Xi’an (1)

Jedna od obaveznih lokacija koja se mora posjetiti u Xi’anu je definitivno zid koji okružuje grad dug 37 kilometara. Zidine su jedne od najstarijih i najbolje očuvanih gradskih obrambenih zidova u Kini. Izgrađen je tijekom Ming dinastije i uvršten je na listu Kineske narodne baštine. Po zidinama je moguće hodati i voziti bicikle što većina turista iskoristi kao idealnu priliku za razgledavanje grada iz malo ljepše perspektive. Jedan od najljepših dijelova ovoga zida je Južni ulaz u grad koji je zasigurno najbolje uređen pa je iz tog razloga i najpopularniji ulaz među turistima. Uz gradske zidine nalazi se i kanal s parkovima koji stvaraju prekrasnu atmosferu i koji daju ovome gradu pravo reći da je stvoren za šetnje i istraživanje.

Xi’an (9)

Xi’an (5)

Xi’an je uvijek prepun turista obzirom da sve turističke grupe koje dolaze u Peking imaju obavezan jednodnevni ili dvodnevni izlet u Xi’an. Nerijetko tko propušta priliku da posjeti i vidi grad koji ima bogatu povijest, nevezano za Terracota vojnike.

Xi’an (10)

Grad je u još uvijek u razvoju i gradi se nevjerojatno puno nebodera i shopping centara, pa se slobodno može očekivati da će za par godina i ovaj mali grad moći konkurirati malo većim gradovima i centrima u Kini s obzirom na razvijenost. Xi’an je površinom dosta malen i može ga se prijeći pješke, dok su Terracotini vojnici van grada. Još jedna činjenica koju ne valja zaboraviti spomenuti kad se priča o gradovima u Kini je da zbog velikog broja turista iz cijeloga svijeta skoro svaki građanin ovoga grada zna pričati engleski pa obilazak i snalaženje po gradu postaju puno jednostavniji za sve koji se ovdje nađu.

Xi’an (2)

Xi’an (3)

Komentari