Slovenska dizajnerica svjetskog glasa

Slovenska produkt dizajnerica i dizajnerica interijera Nika Zupanc na svjetskom se radaru prvi put pojavila 2008. godine sa svojim dizajnima za poznatu tvrtku Moooi – svjetiljkama Lolita ženstvenog i vrlo dopadljivog izgleda. Otada je itekako primijećena u svjetskim lifestyle medijima, njeni se komadi uvrštavaju u najprestižnije časopise o dizajnu, stalan je gost na svim najvećim festivalima dizajna diljem svijeta, a surađivala je i s kućom Dior na pariškoj izložbi 2013. godine.

Svjetiljka Lolita za Moooi

Svjetiljka Lolita za Moooi

No iako njene linije uključuju funkcionalne predmete, možda je najprepoznatljivija po svojem konceptualnom dizajnu gdje joj je produkt dizajn samo sredstvo za opremanje fascinantnih prostora iz mašte iza kojih uvijek stoji posebna priča. Takav je primjerice bio paviljon Miss Dior za Esprit Dior izložbu u Parizu nadahnut esejem Virginije Woolf “Room of One’s Own” i temeljen na pretpostavci da bi svaka žena sposobna za kreativno stvaralaštvo trebala imati svoje vlastito skrovište za pisanje.

Paviljon "Room of One's Own", Miss Dior, Pariz

Paviljon “Room of One’s Own”, Miss Dior, Pariz

Svoju inspiraciju Nika Zupanc uglavnom crpi iz početaka modernističkog dizajna te ga prezentira na suvremen i tehnološki napredan način. Njeni dizajni rangiraju od stolnih svjetiljki i lustera, sofa i stolaca, ogledala, ormarića pa sve do dekorativnih predmeta, a sa svakom se godinom na dizajnerskoj sceni razvija se u sve više dizajnerskih područja.

Svjetiljka Runaway

Svjetiljka Runaway

Dizajne joj odlikuje korištenje jednostavnih i čistih boja, kao što su crna, bijela ili zlatna koja je najčešće ponavljan motiv u svim kolekcijama. Također voli kombinirati i pastelne nijanse ružičaste ili svijetloplave uz dopadljive bakrene ili zlatne detalje što na kraju rezultira komadima kakve bismo svi voljeli u svojim domovima.

Stolac Golden Chair

Stolac Golden Chair

Jednostavne i čiste linije također su joj jedan od zaštitnih znakova zbog čega se njeni stolci i sofe mogu uklopiti u različite tipove prostora. Prvi i vrlo uspješan susret s dizajnom interijera imala je u ljubljanskom baru As Aperitivo 2012. godine, a njegov noir stil otvorio je Niki vrata u mnoge druge projekte uređenja prostora.

Bar As Aperitivo u Ljubljani

Bar As Aperitivo u Ljubljani

Kako sama kaže, Nika trenutačno radi punom parom; priprema putovanje u Japan gdje će njeni početkom svibnja dizajni biti predstavljeni i dostupni širokoj javnosti unutar dizajnerske trgovine Franc Franc. Među proizvodima koji će se moći kupiti u Japanu je i nova kapsulna kolekcija za ovaj japanski brend koja će se sastojati od seta za čaj i kavu – čajnika, tanjurića, šalica, svih s prepoznatljivim Nikinim potpisom.

Kapsulna kolekcija za Franc Franc

Kapsulna kolekcija za Franc Franc

I ove će se godine predstaviti na prestižnom sajmu dizajna u Milanu, Milano Design Week i to s još jednom kolekcijom za londonski brend Sé nakon što je s prošlogodišnjom kolekcijom sakupila samo riječi hvale od najutjecajnijih svjetskih kritičara. Niku također očekuje nastavak suradnje s Rosandom Orlandi, te još jedno putovanje u Peking sa svojim dizajnom, a mi jedva čekamo vidjeti što će sve novo predstaviti.

Komentari