Nevidljiva kuća u Sloveniji

casainvisibile5

Casa Invisibile predstavlja prototip kuće koji je razvio studio Delugan Meissl kako bi se suočio sa pitanjima rastuće cijene na stambenom tržištu i raspoloživosti privlačnih parcela. Ovaj austrijski studio vode suosnivači Elke Delugan Meissl te Roman Delugan uz partnere, Dietmara Feistela i Martina Jossta. “Casa Invisibile je proizvod koji nudi revolucionarnu alternativu u sve kritičnijoj stambenoj situaciji”, izjavili su arhitekti u službenom priopćenju.

casainvisibile1

Dva prototipa proizvedena u studiju te instalirana u Sloveniji imaju dimenzije 14,5 x 3,5 metara, nudeći jednostavnost kod procesa direktnog transporta iz tvornice na samu lokaciju. Staklena površina zaslužna je za stapanje kuće s krajolikom u pozadini, a upravo tu tehniku arhitekti su koristili u nekoliko svojih posljednjih projekata, uključujući postrojenja u Kanadi i izradu krajobrazne galerije u Južnoj Koreji.

casainvisibile3

Kuće su proizvedene pomoću montažne drvene strukture koja smanjuje troškove, dok sam sistem omogućuje fleksibilni izgled interijera kako bi se osigurala kvaliteta prostora i dizajn koji je prilagođen individualnim potrebama vlasnika. Unutrašnjost je podijeljena na tri modula koji se mogu konfigurirati na različite načine. Kod Delugan Meissl prototipa, blok koji uključuje kupaonicu i kuhinju se nalazi na jednom kraju zgrade, dok dimnjak dijeli glavni životni prostor od spavaće sobe na drugom kraju.

casainvisibile2

“Najvažniji aspekt za razvoj Casa Invisibile bio minimalan trag koji ostavlja na selu”, izjavili su arhitekti. “To znači da je uplitanje u prirodu znatno reducirano nego kod izrade konvencionalnih kuća, a nevidljivost kuće funkcionira u dva smjera. Zrcalna fasada omogućuje da prekrasan krajolik dođe do izražaja, dok je s druge strane kuća nevidljiva u smislu da ostavlja gotovo nikakav trag za sobom.” Iako ne ostavlja nikakav fizički trag, ova kuća jedno je od izvanrednih rješenja koje će ostaviti čvrsti trag u arhitektonskom svijetu!

casainvisibile4

casainvisibile6

Tekst: Aida Poparić
Foto: Studio DMAA

Komentari