Neobične vaze od keramike i borovih iglica

Eneida Tavares je dizajnerica koja uspješno spaja ponekad oprečne tradicionalne tehnike pletenja i keramike kako bi stvorila vaze i druge posude. Nazvala ih je Caruma što je na portugalskom naziv za borove iglice.

cavares naslovna 2

Radovi su načinjeni od ručno skupljanih borovih iglica u šumama Caldas da Rainha i pletene su angolskom tehnikom. Iglice se direktno nanose na keramiku te se s time postiže ‘interkulturalni dijalog’ između tih dviju tehnika. Lončarstvo i pletivo stoljećima su dvije usporedno korištene tehnike koje se zapravo nikada ne susreću ili miješaju. Strogo su zadane materijalima, medijem i formom predmeta koji se izrađuje.

cavares3

U ovom kontekstu dizajnerica pokazuje kako je dvije skoro pa nemoguće spojive tehnike moguće ujediniti u jednom tradicionalnom proizvodu suvremenog dizajna s naglaskom na nasljeđe. Dizajnerica je porijeklom iz Angole tako da cijeli projekt ima i osobnu notu.

cavares2

Eneida Tavares je nastavila sa dijalogom između tehnika i metrijala tako da na njezinoj web stranici možete vidjeti kako isto tako uspješno spaja tikvu s keramikom.

cavares4

Foto: Eneida Tavares

Komentari