Skandinavski stil kao inspiracija za splitski stan

Skandinavski stil. Lakoća spajanja funkcionalnosti i blage, nenametljive, tople estetike. Bijelo kao baza, kao slikarsko platno koje može podnijeti bilo koje boje i dezene. Detalji promišljeni i zanimljivi, nikako nametljivi, a opet prisutni. Važne stvari kvalitetnije i rađene po mjeri, sporedne otkačene i low cost. I puno svjetla. Velike staklene površine koje u prostor puštaju što je više moguće sunčevog sjaja…

stan split

E upravo to je točka u kojoj se ovaj stan koji vam predstavljamo razlikuje od sličnih prostora u Švedskoj ili Danskoj. Sunce. Dom mlade četveročlane obitelji iz Splita, najčešće je okupan suncem, dok je to u hladnoj i često tamnoj Skandinaviji rjeđi slučaj.

stan split

Na petom katu stambene zgrade u splitskoj četvrti Dobri smjestio se stan veličine 58 četvornih metara mlade četveročlane obitelji. Interijer prepun svjetlosti, lijepih detalja i dječjeg smijeha. Ulaz je, naravno, hodnik iz kojeg se pristupa u sve dijelove prostora. Lijevo od ulaza smještene su spavaća i dječja soba na sjevernoj strani stana, dok se na desnoj, sunčanoj južnoj strani nalaze kuhinja, blagovaonica i dnevna soba. Nasuprot ulaznih vrata, uz dječju sobu, smještena je kupaonica. Iz dnevne sobe izlazi se na balkon koji je na južnoj strani, okupan suncem i prava mala oaza u zavjetrini.

stan split

Dnevni boravak je bijele boje s crnim detaljima u pravoj maniri skandinavskih prostora. Za centralni dio odabrali su sofu Elegance iz Prostorije, dok se najvećim zidom proteže polica od poda do stropa. Namještaj je u najvećoj mjeri nabavljan preko interneta, uglavnom iz Finske. Iz te zemlje stigle su gotovo sve stolice, originalna tapeta poznate finske tvrtke Marimekko u blagovaonici i većina detalja.

stan split

Kuhinja je rađena po mjeri od bijelog iverala, a nema gornje elemente u klasičnom smislu, već metalne police iz Ikee koje se lako održavaju i čiste. I zid nasuprot glavnog dijela kuhinje je svojevrsna niša u koju su smješteni frižider i skriveni ormari. Vlasnica nam kaže da su upravo ti ormari skriveni od pogleda pravi spas kada dolaze nenajavljeni gosti ili kada shvatite da zaista imate previše stvari za kuhinju.

stansplit11

Na lijevom kraju tog prostora je zid obojan u imitaciju školske ploče koji služi kao neiscrpan izvor zabave za klince, ili dobar podsjetnik na obaveze koje se predugo odgađaju za odrasle. Na desnom kraju, u nastavku kuhinje, slatka je blagovaonica s rasparenim stolcima i klupom pokraj zida. Klupa je ujedno i spremište, i to je najveći razlog zbog kojega su je nabavili. Luster je naručen s eBaya, a poseban šarm cijeloj prostoriji daje neobična Marimekko tapeta i veliki prozor kroz koji dopire svjetlost.

stan split

Dječja soba predstavlja mali stilski odmak od ostatka stana zbog veselih boja koje su zastupljene, što je i logično s obzirom na to da ovdje borave dvije djevojčice. Kreveti na kat rađeni su po mjeri, isto kao i radni stol u obliku slova L koji se proteže cijelim sjevernim zidom, a tu je i ugradbeni ormar u niši. Većina detalja, kao i uske police sa slikovnicama i knjigama su iz nezaobilazne Ikee. U dječjoj sobi, kao i u ostatku stana, podovi su obloženi parketom od izbijeljenog hrasta tretiranog uljima, umjesto štetnim lakovima.

stan split

Zašto baš skandinavski stil? “Kada smo kupili svoj stan, počela sam ozbiljnije istraživati, gledati stanove na internetu i u časopisima i zapravo kada sam malo bolje pogledala stvari i interijere koje sam spremila i koje mi se najviše sviđaju, vidjela sam da imaju zajednički nazivnik – skandinavski stil. Volim ga jer je najčišći spoj lijepog i funkcionalnog. Osim toga, htjela sam samu sebe dovesti u red, dakle da znam gdje mi što stoji i da stan uvijek izgleda uredno, čak i kada ja znam da nije”, govori vlasnica, a na pitanje ima li pokoji savjet za one koji tek kreću u uređenje svog doma iz snova odgovara: “Ja nisam dizajner interijera, ali mogu dati jedan važan savjet: ne žurite. Nemojte odmah kupiti sve za svoj dom. Upoznajte prostor i promišljate što bi vam gdje najbolje pasalo.”

stan split

stan split

Tekst: Marijana Sirovina, Dom & Dizajn
Foto: Berislava Picek/CROPIX

Komentari