Nekoliko trikova za povećanje memorije na iPhoneu

Ako ste vlasnik iPhonea ili bilo kojeg drugog pametnog telefona, vjerojatno na dnevnoj bazi kroz vaše ‘ruke’ prođe nebrojeno mnogo informacija – fotografija, glazbe, vijesti, poruka, chatova… Klik za klikom i s nekoliko poteza prstom već ste pokrenuli barem 5 aplikacija koje se vrte u pozadini i koje na kraju rezultiraju zagušenim memorijskim prostorom te konačno praznom baterijom baš kad vam mobitel najviše treba.

iphonememorija6

Kako bi to izbjegli pokušajte što češće voditi računa o procesima na pametnom telefonu, a to ćete najlakše učiniti uz ovih nekoliko savjeta:

iphonememorija2

1. Prvo izbrišite sve aplikacije koje ne koristite, a sigurni smo da takvih ima i u vašem iPhoneu. Razmislite na što niste kliknuli već mjesecima i riješite se toga. Kad ste završili s inicijalnim čišćenjem, provjerite koje aplikacije zauzimaju najviše prostora svojim podacima. U općim postavkama pronađite opciju ‘Iskorištenost’ te kliknite na ‘Upravljanje memorijom’ gdje ćete vidjeti od kuda prvo krenuti s brisanjem.

iphonememorija3

2. Prije brisanja svih podataka unutar aplikacije, napravite kopiju trenutnog stanja telefona na servisu iTunes kako vam kasnije ne bi bilo žao. Spremite sve albume i svu glazbu te odlučite bez kojih fotografija i pjesama ipak možete preživjeti. Vjerojatno čuvate neke stvari iz sentimentalnih razloga, no bit će vam draže vidjeti da ste produžili život bateriji i ubrzali rad telefona, nego što s vremena na vrijeme zavirite u neki od tih albuma. Za buduće spremanje fotografija uvijek u postavkama možete odabrati spremanje u nižoj rezoluciji ako kliknete na ‘Foto i kamera’ te ‘Sažmi fotografije’.

iphonememorija4

3. Video snimke zauzimaju jako puno prostora. Zadržite najdraže koje s vremena na vrijeme pogledate, ali brišite sve ostalo.

4. Opcija HDR na kameri sprema više verzija iste fotografije, kao što ste primijetili da to radi i Instagram ako ga često koristite. Isključite obje mogućnosti ili se češće posvetite brisanju dupliciranih fotografija. Jednako tako, ako koristite WhatsApp nemojte automatski spremati sve fotografije. Nakon što u postavkama aplikacije isključite tu opciju imat ćete manje zbrke u albumu, ali i manje potrošenog data prometa dok niste spojeni na Wi-Fi mrežu.

iphonememorija5

5. U još jednom polju ostavite sentiment po strani – izbrišite poruke koje čuvate u svim mogućim društvenim aplikacijama. WhatsApp, Viber, Facebook Messenger, iMessaging… sve to zagušuje prostor koji vam je potreban, a znate i sami da vam većina poruka neće nedostajati.

iphonememorija1

6. Očistite povijest pretraživanja u aplikaciji koju koristite za surfanje Internetom, pogotovo ako ih imate više instaliranih, izbrišite cache te pogasite sve tabove koje držite otvorene. Naporno je ponovno se upisivati u sve račune, ali aplikacije čuvaju vama nepotrebne podatke i nakon čišćenja će raditi brže.

7. Uvijek zatvarajte aplikacije koje ne koristite duplim klikom na glavni gumb i brisanjem svega što je otvoreno, a nije trenutno u upotrebi.

iphonememorija7

Foto: @Society6, @touchzerogravity

Komentari