Nekoliko savjeta za savršen dan

Audrey Hepburn

Započnite svoj dan sasvim drugačije nego što ste to činili do sada.

Zamijenite užurbane jutarnje navike umirujućim ritualima koji će vam pomoći da vaš dan prođe u radosti, miru i pozitivnoj kreativnoj energiji sa što manje stresa i negativnih misli. Za početak krenite na spavanje ranije, kako biste mogli ranije i ustati i započeti jutro naspavani i odmorni. Dobar san itekako utječe na dan koji je pred vama. Tokom sna naše tijelo se regenerira, obnavlja i sakuplja energiju za sve naše aktivnosti tijekom dana. Poznato je svima da smo razdražljiviji i manje strpljivi kada smo nenaspavani, teže podnosimo ono što nam ne odgovara, lakše planemo jer nam kontroliranje predstavlja dodatni napor kada naše tijelo nije dovoljno odmorno.

Probudite li se samo dvadesetak minuta ranije biti će dovoljno za uvođenje novih rituala koji će vam zasigurno pružiti više zdravlja, boljeg raspoloženja kao i lakše podnošenje svakodnevne količine stresa.

savrsendan2

U mnogim tradicijama, a pogotovo istočnjačkim, dan započinje duhovnom praksom i to svakako ima svoj razlog. Jedan od načina na koji ja započinjem svoj dan su meditacija i afirmacije. To mi donosi mir i povratak u sadašnji trenutak tijekom dana, kao i zaštitu od negativne energije. Dovoljno je i 5-10 minuta kako bi se pripremili za sve što vas tog dana očekuje – umiriti se u svojoj postelji, uz laganu vođenu meditaciju ili samo meditativnu glazbu i dozvoliti svojim mislima da teku, bez obzira odakle dolaze i kakve one bile, vračajući fokus na disanje kada previše odlutate ili neku svoju mantru, koja može biti i samo jedna riječ poput „Mir“ ili „Ljubav“.

Kroz meditaciju možete ponavljati i afirmacije, počevši od afirmacija zahvalnosti, a nastavljajući s ljubavlju prema sebi, svojoj obitelji, poslu i svemu onome što vas okružuje, kao i onim afirmacijama koje će vam pomoći upravo za taj dan ovisno o vašim trenutnim potrebama, ciljevima i željama. Bitno je da rečenice koje izgovarate budu pozitivne, u sadašnjem vremenu kao da je nešto već ostvareno i da ne sadrže negaciju.

savrsendan1

Neke od mojih jutarnjih afirmacija su svakako:

Zahvalna sam na predivnom danu koji je preda mnom, na ljubavi koju dajem i primam kao i na svemu onome što imam i što me danas očekuje.

Odabirem samo pozitivne misli jer one privlače pozitivne ljude, situacije i događaje u moj život.

Uživam razvijati svoje talente i sposobnosti na svoju dobrobit kao i dobrobit svih onih koji me okružuju.

Moj dan prolazi u miru, ljubavi i radosti.

Život me voli i podržava u svakome trenutku moga postojanja i ja sam sigurna.

U mom svijetu sve je dobro i baš kako treba biti.

savrsendan3

Nakon ustajanja i posvećivanja pažnje našem duhovnom, nekoliko minuta posvetite i svom fizičkom biću. Lagano se istegnite, prvo glavu, vrat, ruke i noge, a potom i cijelo tijelo i napravite onoliko vježbi ovisno o vašim potrebama i sposobnostima kao i vremenu kojeg imate. Jedna od poznatijih jutarnjih vježbi je Pozdrav Suncu koja će vas zasigurno oduševiti svojom jednostavnošću kao i učinkovitošću.

Nakon vježbanja potrebno je i nahraniti naše tijelo laganim doručkom koji će vam do ručka pružiti dovoljno snage i vitalnosti. Poput voća, žitarica i zdravih shakeovima od voća i/ili povrća. Također su dobri i jogurti, koji će vas kao i žitarice zasititi vlaknima i na taj način ćete izbjeći razne grickalice kako bi izdržali do ručka. Tijekom dana pijte dovoljno tekućine i unosite što više zdrave hrane na kojoj će vam vaše tijelo, ali i duh biti zahvalni.

Na kraju svog savršenog dana, kada se pripremite na spavanje, odvojite nekoliko minuta dok ležite u svom krevetu i prisjetite se svega na čemu ste tog dana zahvalni, ne samo pozitivnim stvarima već i onima iz kojih ste nešto osvijestili i naučili i pohvalite sebe prije nego utonete u zasluženi san.

savrsendan4

Sigurna sam da i samo zamišljajući svoj novi jutarnji ritual već se osjećate bolje i opuštenije. A odaberete li i samo nešto od navedenog, ako to budete ponavljali svakog dana, bit će vam sve lakše opustiti se i vrlo brzo ćete vidjeti rezultate, a iz dana u dan, ovi jednostavni koraci postati će dio vašeg jutarnjeg rituala za savršen dan.

lakoca-zivljenja.hr

info@lakoca-zivljenja.hr

Foto: Breakfast at Tiffany’s, Notting Hill, Sex and the City

Komentari