Napravite mali začinski vrt u kuhinji

Hladnoća koja stiže s jesenskom sezonom polako nas onemogućava da na balkonima uzgajamo svoje bilje, no srećom dovoljna je jedna prozorska klupčica obasjana sunčevim svjetlom da i zimi možete uživati u svojim začinima jer neka su jela ipak neusporedivo ukusnija kad se spravljaju sa svježim aromatičnim biljem.

zacini-kuhinja4

Uspjeh će biti sigurniji ako započnete s već izraslim biljkama dostupnim u gotovo svakom supermarketu ili tržnici, pa čak i ako ste malo manje vični vrtlarstvu jer one ipak zahtijevaju manje brige. Morate im samo osigurati dovoljno svjetlosti i vode te ih zaštititi od hladnoće. Smjestite biljke u male teglice, a ako nemate mjesta baš nigdje u kuhinji, možete razmišljati i o montiranju na zid. Brojne trgovine poput IKEE nude jednostavna, a funkcionalna rješenja u kojima šipku pričvrstite na zid te na nju objesite tegle i teglice sa svojim biljem. Na taj način dobit ćete i efektivan ukras u kuhinji, osim korisnih dodataka kuhanju.

zacini4

U kuhinjskom začinskom vrtu uspijevat će biljke kao što su bosiljak, origano, ružmarin, peršin, majčina dušica, kadulja, metvica. Dok kuhate možete lako posegnuti za svježom varijantom i otkinuti koji listić, ali i sušiti začine koje želite iskoristiti u tom obliku. Tako ćete uvijek nadohvat ruke imati sve što vam zatreba u kulinarskim avanturama, pogotovo zimi kad svježe bilje nije toliko dostupno.

zacini5

Začinsko bilje idealan je način da unesete dozu svježine i zelenila u svoju kuhinju, korisni začini istovremeno će uljepšati prostor i poslužiti u pripremi jela. Inspirirajte se ovim fotografijama i jednostavno oformite svoj mali začinski vrt.

zacini-kuhinja2

zacini-kuhinja3

Foto: IKEA

Komentari