6 namirnica koje prirodno izbjeljuju zube

8

Lijepi i blistavi zubi oduvijek glase za jednu od najpoželjnijih karakteristika lica. Blistav osmijeh podiže samopouzdanje i pospješuje komunikaciju s ljudima, a istraživanja su pokazala kako je upravo osmijeh ono prvo što primijetimo kod druge osobe.

Budući da prirodna boja zuba ovisi o građi, sastavu i gustoći gradivnog tkiva, bilo kakva mehanička, kemijska ili biološka promjena utječe na boju zuba. Spektar boja varira od žute prema bijeloj i ovisi o osobi. Ipak većina ljudi nije zadovoljna svojom prirodnom bojom te ima želju za bjeljim osmijehom. Kozmetički tretmani izbjeljivanja zubi znaju koštati i po nekoliko tisuća kuna, ali na sreću postoje jeftinije i svima dostupne varijante. Svi znamo koje namirnice je poželjno izbjegavati ukoliko ne želimo narušiti bjelinu zuba, ali postoje i namirnice koje je poželjno konzumirati.

Donosimo vam 6 namirnica uz čiju ćete konzumaciju u kratkom vremenu doći do blistavog osmijeha.

6

JAGODE

Jagode sadrže enzime koji izbjeljuju zube, čiste zubne naslage i sadrže vitamin C koji je odličan za uklanjanje zubnog plaka. Također izvrsne su za uklanjanje mrlja nastalih kao posljedica konzumacije gaziranih pića ili kave. Sve što trebate učiniti je zgnječiti jagodu i smjesu koju ste dobili nanijeti na zube te ostaviti da djeluje oko 5 minuta. Iako se radi o potpuno prirodnom postupku, prirodne kiseline mogu oštetiti zubnu caklinu pa imajući to na umu ovaj postupak ponavljajte jednom tjedno.

LIMUN

U sodu bikarbonu dodajte nekoliko kapi limunovog soka, kada ste dobili kompaktnu smjesu nanesite je na zube i ostavite da djeluje jednu minutu. Postupak ponavljajte maksimalno jednom tjedno jer limun je izrazito jak prirodni izbjeljivač.

4

LUK

Iako se ne radi o najmirisnijoj namirnici, luk je bogat sumporom i alicinom koji instantno uništavaju bakterije i sprečavaju nastajanje plaka i mrlja. Kako bi učinak bio što bolji, bijeli ili crveni luk najbolje je konzumirati sirove jer kuhanjem će se izgubiti svojstva potrebna za izbjeljivanje i zaštitu zuba. Ako se želite riješiti lošeg zadaha, osim što ćete oprati zube, možete pojesti jabuku ili krušku kako bi neugodan miris što prije nestao.

ANANAS

Ananas je bogat vitaminom C, magnezijem i vlaknima te enzimom bromelinom koji je iznimno bitan jer štiti zube od bakterijskih naslaga koje uzrokuju nagrizanje cakline i nastanak karijesa, a osim toga dokazano je da bromelin djeluje kao prirodno sredstvo za izbjeljivanje. Nakon konzumacije poželjno je isprati zube s čašom vode kako bi se isprao prirodni šećer koji ananas sadrži.

2

JABUKA

Jabuka je jedna od onih namirnica koje su odlične za apsolutno sve pa tako i za izbjeljivanje zubi. Nerijetko je jabuka prozvana prirodnom četkicom za zube jer sadrži velik udio vode i vlakana koji svojim oslobađanjem izbjeljuju zube, uklanjaju mrlje i plak, te sprečavaju nastanak novog. Sadrži enzime slične jagodama tako da niti s ovim postupkom ne smijete pretjerivati jer može doći do oštećenja zubne cakline.

ORAŠASTI PLODOVI

Orašasti plodovi bogati su magnezijem, cinkom i kalcijem te će žvakanje tvrdih plodova i sjemenki ukloniti naslage i mrlje. Osim što pomažu pri izbjeljivanju, potiču i proizvodnju sline koja snižava kiselinu u ustima i na taj način uklanja bakterije. Kako bi došlo do rezultata dnevno se preporuča pojesti šaku ovih ukusnih grickalica.

3

M.S.

Foto: shutterstock, wildfox.com

Komentari