Upoznajte svijet niche parfema

Plakati, reklame i miris najpopularnijih parfema velikih brendova okružuju nas svakodnevno, osobito u ovo predblagdansko doba kada se male staklene bočice ispunjene omiljenim mirisom pretvaraju u jedan od najpoželjnijih poklona. Chanel, Dior, Chloe ili Dolce & Gabbana, čije ćete prepoznatljive mirise često namirisati šetajući ulicom, na wish listi su mnogih žena. No, ako tražite poseban miris za sebe ili miris za posebnu osobu, umjesto u luksuzni mainstream, zavirite u svijet niche parfema.

Riječ niche u svijetu parfema označava specijalizirani dio tržišta koji obuhvaća manje brendove čiji su parfemi novi i neobični spojevi raznolikih mirisa, proizvedeni u limitiranom broju, nerijetko ručno. Iako su tek unazad nekoliko godina luksuzna limitirana izdanja niche parfema počela zauzimati zapaženo mjesto na tržištu parfema kojim još uvijek vladaju poznati brendovi, upravo su niche parfemi bili oni koji su pokrenuli cijelu industriju parfema mnogo prije no što smo broj 5 počeli povezivati sa Chanelom i njegovim danas klasikom među dizajnerskim parfemima.

Nekad zauzeti za kraljevsku obitelj i plemstvo, danas niche parfemi postaju sve popularniji. Iako još uvijek slijede jednaka pravila koja uključuju selektivni pristup, stvaranje dobrog ugleda kroz kvalitetu proizvoda i minimalno ulaganje u reklamne materijale, uvođenje niche parfema na police luksuznih shopping centara, otvaranje specijaliziranih parfumerija posvećenih upravo tim, dosad samo insajderima poznatim, brendovima i mogućnost kupovine preko interneta zasigurno su utjecali na drastični porast potraženje i prodaje niche parfema posljednjih 10 godina, dok oni njima suprotnog načina proizvodnje i pristupa bilježe i upravo suprotne rezultate.

Iako luksuz niche parfema dolazi upakiran u kutiju s većom cijenom, veći udio koncentriranog parfema u njima produžit će njihov rok trajanja, a u zanimljivim kombinacijam njihovih luksuznih mirisa naći ćete miris koji savršeno odgovara vašem karakteru. U nastavku vam donosimo nekoliko najpoznatijih niche brendova, specijaliziranih u proizvodnji kvalitetnih parfema koje beauty insajderi već obožavaju.

JO MALONE

Londonški brend Jo Malone danas je jedan od najprepoznatljivijih niche brendova na svijetu. Njihova filozofija upakirana je u jednu jednostavnu frazu „sjedinjavanja mirisa“ koju je sama Jo Malone zaštitila kao zaštitni znak vlastitog brenda. Slojevi različitih mirisa unutar jednog parfema ono je čime su mirisi s potpisom Jo Malone zaintrigirali i osvojili mnoge.

DIPTYIQUE

Uz Jo Malone, francuski brend diptyique zasigurno je jedan od popularnijih brendova, zastupljen u mnogim svjetskim luksuznim robnim kućama poput robnih kuća Barneys i Saks Fifth Avenue. Njihovi istovremeno neobični i sofisticirani mirisi razlog su zbog kojeg im se njihovi vjerni kupci uvijek vraćaju.

BYREDO

Byredo je švedska parfumerijska kuća čiji su mirisi refleksija kanadsko- indijskog podrijetla njezinog osnivača Bena Gorhama. U posebnim mirisima spajaju se Istok i Zapad i osjeća jak kulturalni utjecaj južne Azije. Iako je cijeli svijet njihovo mjesto inspiracije i pronalaženja materijala, na kraju, svi se parfemi kreiraju i ručno proizvode u Švedskoj.

ANNICK GOUTAL

Jedan od predstavnika luksuznog svijeta francuskih kvalitetnih parfumerija, Annick Goutal godinama uspijeva zadržati status jedne od rijetkih parfumerijskih kuća koja još uvijek ima vlastite parfumijere i klasični način proizvodnje parfema. Kako bi zadržali kvalitetu i autentičnost proizvoda, cijeli proces proizvodnje Annick Goutal parfema, od mirisa do pakiranja, odvija se u Francuskoj.

LE LABO

Le Labo je mala parfumerijska kuća iz New Yorka koja dosljednije od svih prethodno navednih, slijedi pravila niche parfema. Ručno proizvedeni unutar njihovog labaratorija u New Yorku i dostupni samo u njihovom dućanu i na njihovoj stranici, Le Labo je svojim, za niche parfeme, karakterističnim pristupom odlučila prkositi i revolucionizirati industriju zatrpanu produktima masovne proizvodnje. Osim kvalitetnih, ručno rađenih mirisa upakiranih u karakteristične minimalističke bočice, Le Labo je svoj nove kupce odlučio pridobiti i za javnost uvijek otvorenim vratima njihovog laboratorija kako bi mogli vidjeti i doživjeti umjetnost procesa ručnog rađenja parfema.

Tekst: Ela Jarni

Foto: Instagram, Le Labo

Komentari