Najpoznatiji kuhari s malih ekrana

Za sve ste ove chefove čuli, a zasigurno ste pogledali barem jednu njihovu emisiju. Možda ih volite, a možda i ne, no jedno se ne može poreći – pripremaju uistinu izvrsnu hranu uklopljenu u zabavne kulinarske showove koji se posljednjih godina redovito prikazuju i na hrvatskim kanalima te nema više potrebe da se istražuju bespuća Interneta u potrazi za kojom zalutalom epizodom. Kulinarske emisije su definitivno ugodna razbibriga, a iz njih se uistinu svašta može i naučiti ako se potrudite.

Anthony Bourdain

Anthony Bourdain

Anthony Bourdain je proputovao cijeli svijet svojom hit emisijom “No Reservations” u sklopu koje je čak posjetio i Hrvatsku. Sve je počelo kuharskim memoarima u kojima je vrlo otvoreno progovorio o neglamuroznoj strani najpoznatijih njujorških restoranima kad je mnogima stao na žulj, ali i postao bestseller zvijezda knjige za koju su se čitatelji otimali.

Među brojnim emisijama “No Reservations” ističe se najviše, a kroz devet sezona snimanja mu je čak priuštila i dva Emmyja te nebrojeno mnogo nominacija. Ovaj chef orijentiran na hedonizam na vrlo realan način prikazuje sliku zemlje u kojoj se trenutačno nalazi te smo s njim proživljavali avanture u svim kutevima svijeta, čak i kada su situacije bile daleko od idealnih. Kroz 45 minuta emisije mogli smo saznati sve o kuhinji neke zemlje, a mali nemirni duhovi u nama odmah su poželjeli tamo i otputovati te sve uživo isprobati.

Jamie Oliver

Jamie Oliver

Jamie je mnogima omiljeno TV kulinarsko lice, dok postoje i oni koji ne mogu smisliti njegovu prpošnost i konstantno uzvikivanje riječi “ljupko”. No što god mislili o njemu, Jamie je svestrani genijalac koji je svoju priču uspio prodati u nebrojeno mnogo serijala i isto toliko knjiga. Od Golog kuhara, brzih 15-minutnih jela, putovanja Italijom, Amerikom, pokušaja prilagođavanja neprilagođene djece, pokušaja uvođenja zdrave prehrane u škole pa sve do posljednje knjige i emisije posvećene hrani za utjehu – Jamie je pokušao apsolutno sve. I povremeno predstavio potpune promašaje, no sve je to dio showbusinessa.

U svijetu TV kuhanja je od svoje 24 godine, a gledatelji gotovo da su pratili njegovo odrastanje na malim ekranima. Nekad priprema savršena jela zbog kojih odmah poželimo skočiti u kuhinju i postati chef, nekad smo samo hipnotizirani njegovom spontanom brzinom pripreme hrane i zalijevanja jela maslinovim uljem, no kako god bilo, Jamiejeve emisije se ne propuštaju.

Gordon Ramsay

Gordon Ramsay

Nitko ne psuje više od ovog celebrity chefa, ali također ne postoji nitko tko je svoje psovke i eksplozivnu narav uspio ovako dobro prodati. “Paklena kuhinja”, kao jedna od njegovih glavnih emisija, dogurala je do svoje 13 sezone, a Gordon još uvijek nema dlake na jeziku kad dođe do kritiziranja propalih restoranskih i hotelskih biznisa. Pokrenulo je to trend sličnih kulinarskih emisija s različitim naslovnim licima, no samo je jedan Ramsay.

Njegovu malo mekšu stranu mogli smo vidjeti u emisiji “Ultimate Home Cooking” gdje je zajedno sa svojom ženom i četvero djece pripremao jednostavna obiteljska jela za doručak, ručak i večeru kako bi pokazao žongliranje između obitelji i karijere nije nemoguće. Trenutačno radi na projektu “Junior MasterChef” u kojem djeca od 8 do 13 godine predstavljaju svoje kulinarske sposobnosti.

Heston Blumenthal

celebritychefs_hestonblumenthal

Iako je molekularna kuhinja već na zalazu, Heston Blumenthal istaknuo se kao jedno od njenih najjavnijih lica kad je bila apsolutni hit. Vlasnik restorana The Fat Duck u blizini Londona, između ostalih, postao je najpoznatiji po svojim čarolijama koje je izvodio na tanjurima sretnika koji su uspjeli dobiti stol u nekom od njegovih lokala. Njegova emisija “Hestonova gozba” bila je jedna od mnogih koje je lansirao, ali jedina koju smo imali prilike gledati na kanalu RTL 2 i 24 Kitchen te koja je unijela je malo te magije i u naše domove.

Hrana se pred našim očima rastapala, pretakala, skakala iz tanjura, pretvarala u jestive tapete i jedaći pribor – apsolutna fantazija! Sve su epizode bile tematski inspirirane nekim razdobljem bogate britanske povijesti, a mi smo poželjeli biti tamo s gostima showa i uživati rastavljajući jestivu kućicu od Ivice i Marice ili menu po uzoru na ludi svijet Willyja Wonke. Nažalost sve je ostalo samo na mašti, no svi željni ludog kulinarskog eksperimenta mogu nabaviti i knjigu Hestonovih gozbi te pokušati rekreirati jela u svom kuhinjskom laboratoriju.

Foto: Facebook, Wikimedia Commons

Komentari