Najpopularnije rakije zagrebačkog Rakhia bara

Zagrebački Rakhia bar u Tkalčićevoj ulici zamišljen je kao ugodan, eklektičan dnevni boravak u kojem će se svatko osjećati kao kod kuće, bez obzira je li došao samo na fini čaj i toplu čokoladu ili je došao isprobati jednu od preko 100 rakija koje obitavaju u baru. Zato smo ih i odlučili upitati ponešto o najpopularnijim vrstama rakija, jer tko može biti stručniji od njih.

Rakhia bar

Sve rakije stižu s malih hrvatskih OPG-a, prirodne su i fine. Od klasičnih i svima znanih vrsta kao što su šljivovica, smokovača, medica ili biska do onih manje poznatih i atipičnih poput papre, tartufa, crne kruške ili feferonke. Od preko sto vrsta rakija koje nude u svojoj rakijarnici teško da netko neće pronaći nešto za sebe. Top 3 rakije koje posjetitelji najviše naručuju su istarska smokovača, rakija jabuka-cimet te plava mrča.

Rakhia bar

Smokovača je baš žestoka za one koji se sa svojim rakijama ne štede, jabuka-cimet je specifična i pitka, a plava mrča je goranska inačica poznatije borovičke – slatka, “ženska”, ali kvalitetom i okusom u Rahia baru je izdvajaju kao “kraljicu borovički”. Muški dio gostiju najčešće se odlučuje za šljivovicu i dunjevaču, ali prevarili bi se kad bi pomislili kako žene piju samo slatkaste i nježne rakijice… Dapače, na nedavno održanim rakijadama u Rijeci i Zagrebu pobijedile su žene i uvijek su puno odvažnije i hrabrije u isprobavanju novih okusa poput feferonke, San Huberta, papre…

Rakhia bar

A papra je, primjerice, jedna vrsta goranske rakije koja zahtijeva poseban nacin ispijanja: ne pije se poput drugih rakija, ne smije se odmah naglo uliti u grlo nego se prvo otpije mali gutljaj koji se lagano mućka po ustima i onda se zatvorenih očiju uživa u senzaciji okusa koji se stvaraju na nepcu. Prvo osjetite blago slatki okus, kao kod medovače (iako meda nema), nakon par sekundi tisuću bockavih iglica u ustima, nakon čega uslijedi osjećaj ugodnog žarenja.

Rakhia bar

Strancima, koji u velikom broju zalaze u Rakhia bar te svima koji nisu upoznati s kulturom ispijanja rakija uvijek se preporučuje tipične okuse Hrvatske – lavandu, tartuf, smokvicu, rogačicu, bisku, crnu krušku/tepku… Za posebne prilike kad se poželite počastiti nakon napornog tjedna tu je rakija sa zlatnim listićima.

Rakhia bar

Rakhia bar

Rakhia bar, Tkalčićeva 45, Zagreb

Komentari