Najpopularnije Instagram destinacije 2016.

New York, @framboisejam

New York, @framboisejam

Bilo da planirate putovanje, ili jednostavno volite gledati prekrasne fotografije udaljenih i egzotičnih destinacija, Instagram je vrelo inspiracije, barem što se bijega u nepoznato tiče. Vječno popularne lokacije kao što su Central Park, Brooklyn Bridge i Times Square u New Yorku, muzej Louvre u Parizu, Bali, Santorini, Maroko, Las Vegas Strip u Nevadi, Kineski zid i druga udaljena mjesta postaju, ne samo predmet obožavanje i vječni motiv putovanja, već personalizirane priče o slobodi, sreći i širenju vidika, upoznavanja novih ljudi, stvaranja novih prijateljstava…

Umjesto slika iz turističkih brošura, listanjem fotografija na Instagramu, fotografija koje su objavili stvarni ljudi, sa zanimljivom rečenicom tj. ‘captionom’ koja iz prve ruke donosi dojam, osjećaje i proživljeno putovanje, te udaljene lokacije više nisu nedostižna mjesta o kojima možemo samo maštati, već postaju realni planovi za sljedeće putovanje i cilj, možda čak i dio novogodišnje odluke.

Pariz, @framboisejam

Pariz, @framboisejam

1. Otok Santorini, poznat je kao i Thira, jedan je od najljepših grčkih otoka, smješten je u južnom Egejskom moru, 200 km jugoistočno od grčkog kopna te pripada skupini Ciklada. Otok, koji je praktički kaldera, današnji svoj egzotični izgled duguje erupciji vulkana.

Santorini, @gypsea_lust

Santorini, @gypsea_lust

Otok je mjesto jedne od najvećih zabilježenih erupcija u ljudskoj povijesti, tzv. minojske erupcije. Ta se erupcija dogodila približno 1600. pr. Kr. kada je na Kreti cvjetala minojska civilizacija. Druge legende pak govore da je na području današnjeg Santorinija bila možda čak i drevna (ali nikad dokazana) Atlantida. Kako opisuje starogrčki filozof Platon, Atlantida je uništena i potopljena, te neki vjeruju kako je Atlantidu izbrisala upravo ova vulkanska erupcija.

Bali, @gypsea_lust

Bali, @gypsea_lust

Bali, @gypsea_lust

Bali, @gypsea_lust

2. Bali je poznat po svojim hramovima koji su žarišta društvenog vodoopskrbnog sustava kanala i brana, poznatog kao subak (su b ak), a koji datira još iz 9. stoljeća. On odražava filozofski koncept Tri Hita Karana koji povezuje kraljevstvo duha, ljudskog svijeta i prirode. Ova filozofija je nastala kulturnom razmjenom Balija i Indije u posljednjih 2000 godina te je uvelike oblikovala krajolik Balija. Subak je demokratskim i ravnopravnim poljoprivrednim praksama omogućio Balijcima da postanu najuspješniji uzgajivači riže na otočju, unatoč izazovu podržavanja guste populacije stanovništva. Zbog toga je 2012. godine Kulturni krajolik subaka na Baliju upisan na UNESCOv popis mjesta svjetske baštine u Aziji.

Maroko, @gypsea_lust

Maroko, @gypsea_lust

3. Egzotična država Maroko uvijek je visoko kotirala kada se radi o putovanjima u pustinjska, egzotična predijela sjeverne Afrike. Najpoznatiji grad ove primamljive destinacije uvijek je bila Casablanca, zauvijek ovjekovječena u kultnom istoimenom filmu iz 1942. godine.

New York, @lucylaucht

New York, @lucylaucht

4. Najpoznatiji gradski park na svijetu svakako je Central Park u New Yorku. Veliko, primamljivo srce New Yorka uvijek je fotogenična destinacija.

5. Times Square u New Yorku još je jedno mjesto, simbol ovog kozmopolitskog grada, u jednakoj mjeri posjećeno i fotografijama trajno zabilježeno.

6. Brooklyn Bridge u New York spaja dva najposjećenija i najnastanjenija dijela New Yorka – Manhattan i Brooklyn. Jedan je od najstarijih i najljepših američkih mostova, izuzetno fotogeničan motiv kada se radi o planiranju puta u New York.

Pariz, @gypsea_lust

Pariz, @gypsea_lust

7. Drugi najslikaniji i najtraženiji grad zapadnog svijeta svakako je Pariz. Simbol grada svakako je Eiffelov toranj, nastao za Svjetsku izložbu 1889. godine. To je najviša građevina u Parizu i jedan od najprepoznatljivijih svjetskih simbola. Nazvan po svom dizajneru, inženjeru Alexandreu Gustavu Eiffelu, vrhunska je turistička atrakcija.

8. Osim Eiffelovog tornja, drugi najpoznatiji i najslikaniji motiv Pariza svakako je muzej Louvre, jedan od najvećih svjetskih muzeja. Nalazi se u središtu Pariza, na obali rijeke Seine, u zdanju nekadašnje kraljevske palače. Središnje dvorište zgrade, u kojemu se danas nalazi staklena piramida, leži na osi avenije Champs Élysées i time tvori staru jezgru Pariza (Axe historique).

Pariz, @framboisejam

Pariz, @framboisejam

9. The Las Vegas Strip u Nevadi produžetak je South Las Vegas Boulevarda u Clark Countyju, poznat po koncentraciji hotela i kasina. Dugačak je 6,8km i nalazi se na krajnjem dijelu Las Vegas Cityja i produžuje do gradova Paradise i Winchester.

10. Santa Monica Pier u Kaliforniji sa svojim ikonskim ulazom već je preko sto godine zaštitni znak grada Santa Monice i jedna od najfotografiranijih lokacija u Kaliforniji.

11. Koloseum u Rimu vjerovatno je uz Eiffelov toranj u Parzu, Big Ben u Londonu i ostatke Berlinskog zida najpoznatija građevina u Europi. Iako takvih koloseuma ima po državama koje su davno bile pod Rimskim carstvom, ovaj je najveći, najljepši i naravno, najfotografiraniji.

Slapovi Niagare, @holidayguru.dk

Slapovi Niagare, @holidayguru.dk

12. Iako su dosadašnja mjesta bila najfotografiranija i najgledanija, na popisu se našlo i jedno prirodno čudo – Niagara slapovi u Ontariju, u Kanadi. Iako se zapravo radi o tri slapa koja se nalaze na samoj granici SAD-a i Kanade, dio na kanadskoj strani ipak je najtraženije i najfotografiranije mjesto. Snaga slapova i magiju prirode slike vjerno predočuju, no za potpuni doživljaj ipak biste ih trebali vidjeti, a i čuti, u živo. Instagram fotografije svakako su dobar poticaj za planiranje jednog takvog putovanja.

13. Disneyland je ultimativna dječja destinacija kojoj se i odrasli uvijek i s nestrpljenjem vraćaju. Vječnim klasikom zabave i najdražih nam crtića zaključujemo popis najgledanijih Instagram fotografija u 2016.

Disneyland, @gypsea_lust

Disneyland, @gypsea_lust

Foto: Instagram

Komentari