Najfinija bezglutenska torta za Majčin dan

Primijetila sam da me ljudi poistovjećuju s bezglutenskim tortama, a ja sam oduvijek više ‘slano đir’. 🙂 Slatko zaista malo jedem i gotovo uvijek kada nešto spremam, radim to zbog vas i nekih posebnih prilika. Tako je i ovog puta recept smišljen za posebnu prigodu… Sretan Majčin dan svim majkama i onima koje se tako osjećaju!

tortamajcindan9

Razmišljajući o raznim receptima teško mi je vjerovati vjerovati da se prije nisam sjetila poznate ‘Bobanove torte’. Dok sam živjela u Splitu i ponekad doputovala do Zagreba, obožavala sam otići s prijateljicom na krišku torte i kavu u kavanu Boban. Kad bolje razmislim, čini mi se da je tamo na meniju bila pod nazivom ‘Zvonina torta’ tako da ni sama ne znam kako je postala ‘Bobanova’, ali ako ste i vi navraćali tamo razumijemo se o kojoj se torti radi.

tortamajcindan1

Surfajući Facebookom, naišla sam na video jednog hrvatskog gastro portala u kojem se prikazuje zdravija verzija torte i skužila da mogu napraviti još zdraviji recept. Nisam ni sumnjala da će ispasti odlična, samo sam čekala da je probam da vidim hoće li biti dovoljno slatka jer je bijeli šećer zamijenjen medom. Kad god koristite zamjene za šećer očekujte da slastica bude manje slatka nego što ste do sada navikli. Ali naravno, to nije ništa loše. Ako mene pitate, sasvim je dovoljno slatka, a ako vama slučajno ne bude, u bijelu kremu dodajte još 1-2 žlice meda.

tortamajcindan4

Kupovni džem je zamijenjen chia džemom kojeg ćemo napraviti sami. Njega možete i inače koristiti u bilo kojoj situaciji u kojoj biste koristili džem ili marmeladu. Savjetujem vam da upravo prvo napravite njega, da dok se on kuha vi možete završiti preostala dva koraka.

Krenimo na recept!

tortamajcindan2

Sastojci za biskvit (kalup od 26 ili 28 cm):
6 jaja
1 velika žlica meda
120 g couvert čokolade
1/2 praška za pecivo
Prstohvat soli

Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Na pari otopite čokoladu, med i sol. Istucite snijeg od bjelanjaka, zatim smiksajte žumanjke i prašak za pecivo dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte joj ohlađenu, otopljenu smjesu čokolade te sve zajedno miksajte dok smjesa ne postane kompaktna. Postepeno dodajte bjelanjak te ga ručno umiješajte. Izlijte smjesu u prethodno pripremljeni kalup i pecite 20-ak minuta.

tortamajcindan5

Sastojci za chia džem:
400 g šumskog voća (ja sam koristila smrznuto, omjeri su proizvoljni) – 180 g malina, 150 g borovnica i 70 g jagoda
100 ml vode
1 cijeđeni limun
2 velike žlice meda
2 velike žlice chia sjemenki

U većoj posudi kuhajte do vrenja voće i vodu. Zatim smanjite vatru na srednje jaku, dodajte limun, med i chiu te kuhajte dok smjesa ne postane gusta, gotovo bez tekućine. Može potrajati i do 30 minuta. Povremeno miješajte.

tortamajcindan6

Sastojci za kremu:
500 ml vrhnja za šlag
170 g grčkog jogurta
1/2 cijeđenog limuna
Prstohvat bourbon vanilije
3 velike žlice meda

Miksajte sve sastojke dok ne dobijete teksturu šlaga.

tortamajcindan3

Slaganje torte:
Na hladni biskvit izlijte hladni džem. Zatim dodajte bijelu kremu te je ravnomjeno rasporedite po kalupu. Tortu držite u hladnjaku minimalno 5 sati, ja sam je ostavila preko noći. Ukrasite po želji!

tortamajcindan8

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Dobar tek! 🙂

tortamajcindan7

Komentari