Male “zelene” voćarne u Zagrebu

U posljednjih nekoliko godina svijetom je zavladala manija organskog. Proizvodi uzgajani na malim farmama, bez pesticida, na prirodne načine, sve su traženiji i kod nas. Ako ste čest gost tržnica, vjerojatno i sami znate kako je to kad nemate svoju “kumicu” za koju ste sigurni da ima sve prirodno nego lutate među štandovima u potrazi za proizvodima proizvođača s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

voćarne

Tome su doskočili mali poduzetnici koji su odlučili otvoriti voćarne diljem Zagreba, oživjeti ponudu svježeg voća i povrća u kvartovima, a ubrzo su postali neke od najtraženijih lokacija u gradu na koje dolaze ljubitelji prirodnog odasvud. Osim što u ponudi imaju sezonsko voće i povrće hrvatskih OPG-ova, nude i druge prirodne prehrambene proizvode, najčešće također domaće proizvodnje. Tjestenina, džemovi i pekmezi, umaci, rakije, keksi, začini… raznovrsnosti ne nedostaje ako se želite hraniti zdravo. Sve su češće u njihovoj ponudi i svježe cijeđeni sokovi tako da u prolazu uvijek možete navratiti po svoju dozu vitamina.

voćarna zelena špajza

Mnogi će se požaliti na cijenu ovih proizvoda, biti nezadovoljni iznosima kad u “običnom” dućanu prolaze jeftinije. No u ovim slučajevima ne plaćate samo proizvod već i trud jednog malog poljoprivrednog gospodarstva kojima nije lako na tržištu gdje se moraju izboriti protiv industrijske masovne proizvodnje. Svi vlasnici voćarni ističu kako im je odnos s kupcem jako važan, a to se itekako osjeti kad zavirite u neki od njih u potrazi za nečim. Zahvaljujući malim zelenim dućanima i voćarnama, uz veće specijalizirane trgovine zdrave hrane, kao što su Bio svijet, Bio & Bio, Garden ili Green koje imaju veći izbor dodataka prehrani, kozmetike i sličnog, svoj komadić organskog u Zagrebu pronalazimo mnogo češće. Pogledajte koje smo izdvojili i svratite u neku od njih.

voćarne bajka

Voćarna Bajka, Čerinina 2 i Rooseveltova 4

Voćarna Bajka, osim što nudi domaće fino voće i povrće, svaki dan ima i ponudu cijeđenih sokova od istih tih namirnica hrvatskih OPG-ova. Tu su i prirodne slastice, salate, orašasti plodovi i grickalice, organska ulja i superhrana, a dostavljaju i na traženu adresu.

Voćarna bajka

Povrće i voće svemoguće, Freudeova 7 i Vrbik 22

Još jedan od projekata koji je bio toliko uspješan da je dobio drugu lokaciju, Povrće i voće svemoguće nude kao što im i ime kaže – svo moguće voće i povrće. Ali ne samo to, u ponudi imaju i brašno, aromatično bilje, sokove, domaće maslinovo ulje, a vlasnik trgovine je i sam mali poljoprivredni proizvođač. Svih 160 OPG-ova osobno je provjereno, u to možete biti sigurni. U ponudi imaju i svježe cijeđene sokove čiji se sastav svaki dan mijenja, a možete “smućkati” i nešto po svojoj želji od namirnica odabranih u dućanu.

Voćarna Bajka

Voćarna Bajka

Grga Čvarak, Kutnjački put 9, Vrbani

Grga Čvarak dugo je već poznat diljem Zagreba svima koji su u potrazi za zdravom hranom. Osim voća i povrća iz cijele Hrvatske, ovdje možete pronaći i sireve te suhomesnate proizvode, tjestenine, umake, mliječne proizvode, raw food, ali i prirodnu kozmetiku. U Grgi Čvarku vrlo su česte degustacije s kojima osvajaju kupce.

Voćarna Grga Čvarak

Greencajg, Heinzelova 4

Ova mala kvartovska voćarna otvorena je prošle godine kod Kvatrića i ubrzo se zadržala na mapi svih koji su u potrazi za prirodnim proizvodima. Osim svježih jaja te sezonskog voća i povrća, ovdje možete kupiti i bezglutenski kruh, keksiće, razne žitarice, začine i slično. Voće i povrće ne dolazi u velikim količinama tako da kad se rasproda morate navratiti sljedeći dan i nadati se da ćete biti bolje sreće.

voćarna greencajg

Priroda i društvo, Vlade Gotovca 9a, Špansko

Brzi pristup svemu zdravom imaju i stanovnici Španskog koji vole Prirodu i društvo. U ovu se trgovinu stalno vraćaju zbog voća i povrća, ali i velike ponude začinskog bilja, ulja te prirodnih sokova koje pripremaju svakodnevno.

voćarne priroda i društvo

Zelena Špajza, Horvaćanska cesta 3

Sasvim novootvoreni dućančić nalazi se u blizini Savskog mosta, a već je uspio privući vjerne kupce. Uz degustaciju smoothieja ovdje imaju druge fine zdrave deserte, salate, cijeđene sokove, a uz to i dostavljaju voće i povrće na vašu adresu.

voćarna zelena špajza

Komentari